KÖNYVKRITIKA - EZ A FÉRFI + A FÉRFI ALATT

Ma egy könyvkritikát hoztam nektek, méghozzá az elég népszerű Ez a férfi trilógia két itthon már megjelent kötetéről. A véleményem szubjektív, néhol spoilert tartalmaz és helyenként csúnya szavakat!

Jodi Ellen Malpas követte el ezt a trilógiát, ami az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában jelent meg és a harmadik rész itthon még nem kapható, a második A férfi alatt címmel néhány hónapja látott napvilágot.
Nem leszek álszent, így beismerem, hogy elég sok ilyen típusú könyvet olvastam, ez a New Adult vonal most nagyon népszerű a Szürke ötven árnyalata óta és amikor nem akarok nagy gondolatokat vagy én magam nem akarok gondolkodni akkor gyakran ilyen könyvre esik a választás. Könnyű, egy-két nap alatt kivégezhető könyvek ezek.  Azt is elárulom, hogy az esetek nagy százalékában csalódás a dolog, egy-két mű van, ami határozottan tetszett és pozitív a véleményem, és egyetlen egy van, amit szívem szerint földhöz csapkodnék és sikítva taposnám cafatokra, na ez lesz az Ez a férfi trilógia.

Ez a férfi

covers_247027Kezdjük a pozitívummal: szép a borító. Letisztult fekete alap, rajta egy szép kálával( amit senki nem ért miért nem liliom) és minimális szöveggel. Piros pont, nem kell túlcicomázni a borítókat, ez határozottan egy hívogató darab. 
A könyv 698 oldalból áll, amitől nem kell megijedni, a felétől úgyis átlapozod a háromnegyedét mert már annyira fogod unni hogy ezek már megint b...(síp) mint a nyulak.

A Molyon jelenleg 71%-on áll, ez azt hiszem sok mindent elmond. 

Fülszöveg:
Ava O’Shea, a fiatal belsőépítész az első találkozójára igyekszik a Manor tulajdonosával, Mr. Jesse Warddal. Nem számít másra, csak egy túlsúlyos, nyakkendős, tehetős vidéki úrra, és a megérkezésekor semmi nem is utal egyébre. Hogyan tévedhetett ekkorát? A férfi lehengerlően jóképű, elbűvölő és magabiztos. És öntelt, hedonista playboy is, aki nem ismer határokat. Ava kétségbeesetten küzd Ward vonzereje ellen, de nem bír azzal az elsöprő hatással, amelyet a férfi gyakorol rá. Minden ösztöne azt súgja, hogy meneküljön, és menekül is, de Jesse Ward nem szívesen engedi el. Akarja a lányt, és a fejébe veszi, hogy megszerzi. Ava tudja, hogy veszélyben a szíve, de hogyan menekülhetne, ha a férfi nem ereszti?Szokásos klisé szöveg, ártatlan lány, gazdag macsó pasi, jaj mi lesz, sok szex. Ez alapján az ember azt gondolná hogy már megint egy Szürke klón, de nem kérem, ebben nem lesz semmi BDSM, semmi furcsa perverzió, ebben csak lesz egy elmebeteg férfi főszereplőnk és egy eccerű léány aki annyira egyszerű hogy arra szavak nincsenek.

Ava: Húszas évei közepén jár, természetesen nagyon dekoratív és fiatal kora ellenére sikeres belsőépítész. Ennyi is nagyjából a pozitívum róla, ezen túl akaratgyenge, naiv, idegesítő és olyan buta hogy komolyan nem értem miért nem tűnt fel az írónőnek az ellentmondás a szakmai sikereivel. 
Jesse:  Nem tudjuk hány éves ( ez kardinális kérdés ám), rettentően szexuális, és van egy rakat pénze no meg egy birtoka egy "szállodával" a Manor.  Amúgy egy elmebeteg kényszeres, irányításmániás zsarnok aki sosem válaszol egyenesen egy kérdésre sem és szereti zaklatni a nőket addig, amíg végül lefekszenek vele. Zárójel bezárva.

Nem igazán tudok spoilerezni, mert ahhoz kellene cselekmény. A helyzet az, hogy tényleg majdnem minden második oldalon csak szexelnek orrba-szájba és ez már tényleg rettentően unalmas lesz a huszonötödik menet után. Ami idegesített engem az az volt elsősorban, hogy Ava mennyire hagyja magát szó szerint leigázni egy vad idegennek, aki zaklatja, követi, halálra rémiszti, az első szex után pedig kvázi tulajdonának tekinti.  Ha pedig Ava nem úgy csinál valamit ahogy neki tetszik, akkor égzengés, háború és azonnal ott terem, hogy idézem: "egy kis értelmet basszak beléd". 

Igen, ez nem egy rózsaszín lányregény, tele van csúnya beszéddel és káromkodással, persze ha Ava mond valami csúnyát akkor azonnal rá van szólva, hogy " Vigyázz a szádra!". Persze a hölgy sem kisangyal, nagyjából egy 14 éves csitri érzelmi intelligenciája szorult belé és néha komolyan fel tudtam volna pofozni annyira ostoba. A Manor nagy titkára én kábé már az első gyanús dolognál rájöttem, neki meg akkor sem esik le, mikor az orra előtt játszanak perverz beöltözőset az emberek. Vannak még ilyen idegesítő visszatérő elemek, mint például az is, hogy Ava folyton kérdezgeti Jesse-t hogy hány éves, ő pedig mindig mást kamuzik. Persze lehet hogy csak számomra elvárás, hogy beszélgessek is azzal, akivel napi háromszor szexelek minimum, de hogy a regény végére egyik fél sem tud igazán semmit a másikról, az azért nem csak számomra durva ugye?

A könyv nyelvezete egyszerű, klisékkel teli és sok a szóismétlés, tehát ebből nem lehet fejleszteni a szókincset. A végén természetesen egy óriási cliffhanger van, ami biztosítja, hogy az egyszerű olvasó megvegye a második részt is, mert fúrja az oldalát a kíváncsiság.

A férfi alatt

Miután elolvastam a folytatást, az első könyv már egész barátságosnak tűnt a szememben, mert ez a kötet alulmúlta minden várakozásomat. 
A borító a szokásos vonalat követi, itt nem egy kála van, hanem egy törött pezsgős?pohár, ha sikerült végigolvasni az előzőt akkor tudod hogy miért ez került ide. 
Ebben a könyvben 800 oldalt kell végigszenvednünk és esküszöm ha nem az e-olvasóm bánta volna, akkor néhányszor falnak vágtam volna a "művet".


A Molyon 78%-ot kapott eddig.Fülszöveg
Tudta, hogy a katasztrófa felé rohan. Minden ösztöne azt súgta, hogy meneküljön, de Jesse Ward elől nehéz megszökni.
Ava O'Shea öt napja hagyta ott a részegen dühöngő Jesse-t a Lussóban – egy olyan férfit hagyott hátra, aki fojtogatta az intenzitásával és megbénította az érintésével. Ezen a férfin sosem lesz könnyű túljutni.
És most visszatért az életébe.
Kérdésekre kell választ kapnia, de a szándék, hogy e válaszokat megtalálja, azzal a hatalommal ruházza fel az élvhajhász playboyt, hogy megint tönkretegye őt. Nyitva kell tartania a szemét, s az elővigyázatosság a legfontosabb – nehéz feladat, amikor Jesse Ward karnyújtásnyi távolságban van.
És a férfi ezt tervezi.
Sötét és sérült ember – Ava ezt tudja, de csak akkor tudja meg azt is, hogy mennyire sötét és sérült, ha bejut kemény páncélja mögé.

Hát mit is mondhatnék? Ha jellemfejlődést várunk, akkor el kell keserítenem mindenkit, ilyen nem lesz. Ha cselekményt várunk, nem lesz. Fény derül a titokra a Manorral és Jesse-vel kapcsolatban is, de ezen kívül semmi nem változik. Jesse még elmebetegebb, Ava még naivabb és még többet dugnak. Veszekedések, üvöltözések, zsarnokoskodás és szex minden mennyiségben.

Ami az első kötetben idegesített az itt még inkább kihegyeződik, Ava-nak gyakorlatilag levegőt sem lehet venni Jesse jóváhagyása nélkül és a legszörnyűbb, hogy előbbi nem is tiltakozik. Mindenbe, mondom mindenbe beleegyezik, amint egy kis kamaty szaga van a levegőben. Nesze neked feminizmus. Nekem nem jön be, ha egy férfi meg akarja mondani, hogy mit vehetek fel és kivel mehetek el és mit csinálhatok, mennyit ihatok, beleturkál a táskámba, a telefonomba, átállítja a csengőhangokat és eldugja a fogamzásgátlómat. Ezekre nincs mentség, még ha azzal is takarózik, hogy mennyire szeret.

Én a legjobban a beszélgetéseket hiányoltam a könyvből, hiszen ez lenne egy nagy szerelem alapja, hogy ismerjük meg akit szeretünk, de nem, ezek szaporábbak voltak mint a nyulak és nem vesztegették beszédre az időt.  A könyv háromnegyedéig nem is történik aztán semmi, ha nem számítjuk a drámát és a szexet. A hosszú hétvégés résznél viszont végre felpörögnek az események, habár itt is inkább hajmeresztő dolgok történnek de ettől eltekintve végre valami. A vége heppiend, de ne örüljünk, lesz még egy harmadik rész is, úgyhogy itt még nincs vége.

Összességében még sosem olvastam ennyire idegesítő és irritáló könyvet, komolyan nagyon bicskanyitogató. Emellett rosszul megírt, unalmas és klisékkel teli. Abszolút nem javasolom, persze van akinek tetszik, de az nem én vagyok. Hogy el fogom-e olvasni a harmadik részt? Valószínűleg igen, mert kíváncsi vagyok lehet-e ezt még fokozni. Attól félek igen. Aki ilyen műfajban jót akar olvasni, annak szívből ajánlom a Crossfire könyveket, a Faldöngető című könyvet ( rettentő vicces) és a Gyönyörű rohadékot, amiben szintén rossz természetű a pasi, de közel sem így, hanem szerethető módon.

Értékelés: 5/2
Mert szép a borító