NYUGDÍJAS HALLOWEEN, AVAGY BORZONGATÓ AJÁNLÓ OTTHONÜLŐKNEK

Megmondom őszintén, meglepő számomra, hogy az utóbbi 2-3 évben mennyire népszerű lett a Halloween idehaza is. Az én környezetemben a Halloween maximum odáig terjed, hogy tököt faragunk, mert aranyos dekoráció, de ez a beöltözős buli dolog nekem nagyon kimaradt. Vagy menthetetlenül öregszem, vagy nem jó körökben mozgok. 
Ha hozzám hasonlóan nem mentek a hétvégén bulizni, viszont a hangulatotok megvan az "ünnephez", akkor íme pár ötlet, amivel otthon is tudtok borzongani a kanapén ülve akár párban, akár pár nélkül. Semmi más nem szükségeltetik hozzá, mint néhány gyertya, egy kis diszkrét világítás, nasi és innivaló (egy pohár bor vagy kakaó, egyéni preferencia kérdése).


Olvasnivaló

Mi más lehetne izgalmasabb, mint egy kőkemény horror vagy thriller, a saját kis fantáziavilágunkban felépítve? Ezért szeretek előbb elolvasni egy könyvet és csak utána megnézni a belőle készült filmet, mert fordított esetben automatikusan a film szereplőit és helyszíneit helyettesíti be a képzeletem és már oda is az olvasás igazi varázsa. Szerencsére hátborzongató könyvekből sincsen hiány, íme az én ajánlataim:

Joe Hill: A szív alakú doboz

 Judas Coyne-nak volt egy spéci gyűjteménye: egy régi akasztófakötél… egy boszorkány beismerő vallomása… egy mexikói halálpornó-video… Számtalan rajongója éppúgy ismerte a korosodó death-metal rocksztár hátborzongató ízlését, mint hírhedett ifjúkori ballépéseit. Ám a legrémületesebb, legvalószínűtlenebb darabra éppen most tesz szert, jóformán a szemünk előtt – egy internetes árverésen olyasmit kínálnak, aminek képtelenség ellenállni: Árverésre bocsátom nevelőapám kísértetét…
Egy szó, mint száz: Jude ezer dollár fejében büszke tulajdonosa lesz egy halott ember öltönyének, melyben állítólag egy nyughatatlan szellem kísért. Jude-nak persze semmi oka félni ettől. Kísérti őt sok minden a múltból is -anya- és gyermekverő apa, kíméletlenül eldobott szeretők, elárult, cserbenhagyott muzsikustársak. Eggyel több mit számít? Csakhogy amit a UPS egy szív alakú fekete dobozban leszállít neki, az nem közönséges, képzeletbeli szellem. Az a legvéresebb valóság. Egyik pillanatról a másikra a legváltozatosabb helyeken kezd felbukkanni az öltöny korábbi tulajdonosa: a folyosón… a hálószobaajtó mögött… Jude imádott Mustangjának hátsó ülésén.. az ablakon túl… a tévékészülék képernyőjén… Mintha várna valamire (vagy valakire) – és egyik csontos keze egy láncon függő, fényes borotvát himbál… A novelláiért több irodalmi díjjal is kitüntetett szerző első regénye a horror és a dark fantasy legújabb csillagának igen ígéretes karrierjét vetíti előre.

Joe Hill nem ám akárki, ő bizony a horror nagymesterének kicsi fia, aki láthatóan örökölte édesapja tehetségét és fantáziáját. Hallhattatok róla mostanában, ugyanis a Szarvak című regényéből most készült el a film Daniel "Harrypotter" Radcliffe  főszereplésével. A szív alakú doboz igazi szellemes horrorsztori a javából, az a típus, ami után lámpafénynél alszol és minden kis nesztől megáll a szíved egy pillanatra.
Stephen King: Az

Heten voltak, gyerekek – mind a heten a másság számkivetettjei: Bill, a bandavezér, mert dadogott; Ben, akit kövérsége miatt csúfoltak; Richie, aki mindig előbb jártatta a száját, és csak azután gondolkodott; Stan, akit zsidósága miatt közösítettek ki a többiek; Mike, akit a bőre színe miatt; Eddie, aki félt, szorongott, és persze súlyos asztmás volt, és végül az egyetlen lány, Beverly, aki csak szegény volt, rossz ruhákban járt, és akit az apja ütött-vert, testileg-lelkileg terrorizált. Ők jöttek össze, kötöttek életre-halálra szóló barátságot és vérszövetséget, ami oly nagy erőt adott nekik, hogy még a város életét pokollá tevő, huszonhét évenként feltámadó, gyermekekkel táplálkozó, ezerarcú szörnnyel is szembe mertek szállni odalenn, a város alatti kiismerhetetlen csatornarendszer labirintusában. Meg is sebesítik Az-t, majd felnőttként, drámaian megfogyatkozva újból visszatérnek, hogy gyermekkorukban tett fogadalmukat megtartsák, s ha lehet, egyszer s mindenkorra végezzenek vele – hogy a megmaradt és az eljövendő gyerekeket soha, de soha ne tarthassa többé rettegésben Az. Ahány oldal Stephen King terjedelmes regénye, annyi meglepő esemény, váratlan fordulat. Az író rajongói ezúttal is azt kapják, amire számos nagysikerű művének ismeretében bizton számítanak. A könyvből Tommy Lee Wallace kétrészes filmet készített, amelyet nemrég az ORF tévécsatorna is vetített.

Ha már a fia meg lett említve, akkor a Mestert sem hagyhatom ki. Igazából bármelyik könyvét ideírhatnám, de mégis az Az lett az, amit szívből ajánlok mára, mivel nekem ez volt a legmeghatározóbb műve abból a tekintetből, hogy az elolvasása, illetve a film megnézése óta halálosan rettegek a bohócoktól. Klasszikus. De bármely más is az tőle.Dean R. Koontz: A halottlátó

A 21 éves fiatalember, Odd Thomas, egy csendes és békés amerikai kisvárosban, Pico Mundóban éli hétköznapi, ugyanakkor nem mindennapi eseményekben bővelkedő életét. Odd ugyanis különösen erős hatodik érzékkel rendelkezik, amely lehetővé teszi számára, hogy lássa a világunkban rekedt holtak szellemét, és esetenként segítsen nekik továbblépni a következő világba. A gonosz szellemek sem maradnak rejtve előtte, amelyek megjelenése mindig valami baljós eseményt vetít előre. És mostanában egyre gyakoribbak a rossz előjelek. Egyre több gonosz lény kószál a városka utcáin, majd rálőnek a rendőrfőnökre. Odd tudja, hogy valami hatalmas tragédia közeleg. A fiú minden erejét bevetve igyekszik a gyilkosok nyomára bukkanni, és megakadályozni a mészárlást, de az idő egyre fogy…

Annak, aki kevésbé bírja az izgalmakat, de mégis szeretne kicsit borzongani és elmerülni a misztikumok tengerében egy kis krimivel vegyítve. Bátran ajánlom ezt a könyvet, mert könnyen olvasható, pörgős és film is készült belőle ha jól tudom. Sorozat

Itt nem szeretnék sokat időzni. Egy sorozat volt eddig, aminek az első része után konkrétan rémálmom volt éjszaka és rossz közérzetem, az pedig nem más, mint az American Horror Story. Pedig nekem elég edzett a lelkivilágom, de ennek van valami furcsa, nyomasztó hangulata. Jelenleg a negyedik évadnál jár, mindegyik külön történet, így bármelyikbe be lehet kapcsolódni.

Film

Hogy Rékát idézzem, jó horrort találni kész horror, na de nem lehetetlen. Két modern történetet és két örök klasszikust ajánlok most.


Sinister /Vészjósló/

A filmben Ethan Hawke egy írót alakít, aki valódi bűnesetek alapján veti papírra a regényeit, és egy nap nyugtalanító tartalmú filmekkel teli dobozra bukkan. Ezzel olyan természetfeletti események sora veszi kezdetét, amelyek rémálommá változtatják a szerző és családja életét.

Mirrors /Tükrök/

Ben Carson (Kiefer Sutherland) alig egy éve még sikeres rendőr volt, aztán véletlenül lelőtt egy beépült nyomozót, és nemcsak a munkáját vesztette el, de teljesen kicsúszott a lába alól a talaj: inni kezdett, megromlott a kapcsolata a feleségével és a gyerekeivel, elköltözött otthonról és a húga kanapéján húzza meg magát. Kísérletet szeretne tenni arra, hogy összeszedje magát és visszatérjen a családjához, ezért munkát vállal mint éjjeliőr az egykori Mayflower áruház kiégett romjainál. Carson éjszakánként bejárja a komor, elüszkösödött romokat, és valami hátborzongatót vesz észre a hatalmas, díszes tükrökkel kapcsolatban, amelyek egykor az áruház büszkeségei voltak: megdöbbentő, borzalmas dolgok tűnnek fel a homályos felületeken. Carsonnak nemcsak azokkal a rettenetes emlékeivel kell szembesülnie, amelyektől szabadulni szeretne, de úgy tűnik, hogy a tükrök képesek a valóságban is változásokat előidézni, hiszen Carson a saját bőrén is érzi, ami a tükrökben megtörténik. A volt rendőrnek most már nemcsak saját belső démonjaival kell harcolnia, hanem azokkal is, amik rátámadnak a tükörképére, miközben a húsvér Carson is vérezni kezd, görcsökben rángatózik és fuldoklik.

Az ördögűző

Minden idők legfélelmetesebb filmjében a kis Regan-t megszállja az ördög. Édesanyja, Chris tanácstalanul és döbbenten figyeli kislánya egyre különösebb viselkedését, és egyik orvostól a másikig jár, hátha valaki megfejti különleges betegsége okát. Az orvosok kellemetlenebbnél kellemetlenebb vizsgálatoknak vetik alá a kislányt, míg végül Chris elkeseredésében Merrin atyához fordul, az ismert ördögűzőhöz, mert a Regan testét uraló gonosz már a gyilkosságoktól sem riad vissza.
Ragyogás

Gondolj a legfélelmetesebb terrorra, ami csak érhet! Egy földönkívüli szörny támadása? Egy végzetes kór? Vagy a rettegés attól, hogy olyasvalaki fenyegeti az életed, akirõl azt hitted, õ lesz, aki megvéd és szeret, ha bajba kerülsz, a családod egyik tagja!Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekmûvében - amelyet a Newsweek kritikusa az elsõ epikus horrorfilmnek nevezett - az ember ezen utóbbi, mindenkiben mélyen megbúvó félelme jelenik meg. A Stephen King azonos címû regénye alapján készült mestermûben Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtja, mint Jack Torrace, aki a családjával a téli holtszezon idejére egy, a világtól elzárt kísérteties hotelba költözik gondnoknak. Ha az évszázados falak mesélni tudnának, hátborzongató történetek tucatjai kerülnének a felszínre. Úgy tûnik, hogy Jack kisfia elõtt nincsenek is titkai a háznak, mert látja a fürdõkádba fulladt nõt, az elegáns lakosztályban kivégzett férfit és az összes holt lelket, amelyek nem találnak nyugalmat. De lehet, hogy mindezek a rémképek csupán jeleznek valamit. A Jack agyát elborító õrületet, a folyamatot, amelynek hatására a szeretõ apa vérszomjas, gyilkos indulatokkal teli szörnyeteggé válik.
Ti mit csináltok a hétvégén? Buliztok vagy otthon rettegtek?