VIGYÁZZ! KÉSZ! POSZTOLJ! - KEDVENC ZENÉK

A mostani téma nehéz dió volt nekem, mert annak ellenére, hogy imádok zenét hallgatni, nagyon nehezen tudok kiemelni kedvenc előadókat vagy számokat, mert folyton változik hangulattól, évszaktól, gyakorlatilag mindentől függően. Egy közös pont van mindig: igyekszem a minőséget keresni. Éppen ezért nincs kedvenc magyar előadóm sem, mert egyszerűen itthon nem nagyon találok nekem tetsző zenéket. Na de csapjunk is a lovak közé, random jönnek a kedvencek, remélem abba tudom hagyni anélkül, hogy túlzásokba esnék.
Sokkal jobban szeretem egyébként az élő felvételeket, mert a legtöbb esetben jobban átjön a dal hangulata, úgyhogy ahol tudtam, ott olyanokat linkeltem.
Kezdjük először is egy Jack White dallal, ami az első szólólemezén jelent meg, és hallhattátok a Női szervek című moziban is. Én már jóval előbb magamévá tettem és ez a dal a csengőhangom (most éppen nem, de készülök visszaállítani) amióta csak meghallottam. Egyrészt bárhol és bármikor meghallom és tudom hogy az én telefonom cseng, másrészt meg minden pénzt megér látni az arcokat amikor halálra váltan konstatálják, hogy ez a lány és ez a zaj összetartoznak :D
Joss Stone stílusa sokáig nem jött be, annak ellenére, hogy amikor anno égőpirosra festette a haját fekete csíkokkal, meg voltam veszve érte, hogy nekem is olyan kell. Kicsit fel kellett nőnöm ehhez a soul- R'n'B dologhoz, hogy értékelni tudjam, de a legjobban mégis az a korszaka tetszett, amikor együttműködött Dave Stewart gitárossal, aki a Eurythmics-ből lehet ismerős sokaknak. Zseniális amit együtt műveltek, és a kedvenc dalom tőlük a Karma, az élő felvételt nézve nekem szinte kedvem van a végén törni, zúzni, tombolni és világgá kiabálni hogy kapd be te pöcs!
Anouk egy hihetetlenül tehetséges holland pop-rock énekesnő, aki sajnos nem kap akkora reflektorfényt, mint amit megérdemelne, de a hazájában így is nagyon népszerű. Nagyon sajnálom, hogy nekem nem sikerült élőben látni, nagyjából 1-2 héttel késtem le a koncertjéről. Sok dalt szeretek tőle, de a Nobody's Wife különösen kedves a szívemnek, azt hiszem hogy akár a kis személyes himuszom is lehetne.
Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a Nirvana zenéjét, a grunge korszakból sokkal közelebb áll hozzám a Pearl Jam. A mai napig rengetegszer hallgatom őket és Eddie Vedder még közel az ötvenhez is ugyanolyan dögös, mint '92-ben volt. Persze ehhez hozzájárul az a gyönyörű, rekedtes hangja ami kiemeli a tömegből és bármikor felismerhetővé teszi a zenéjét. Sokat gondolkodtam melyik a kedvenc dalom tőlük, de egyértelműen a kicsit depis Black, mert imádok tüdüzni rá és mert gyönyörű a szövege. Tüdüdütütüdüdűűű...
A Deep Purple szeretetét a barátnőm párjának köszönhetem, mert bár ismertem az együttes nevét, nem nagyon voltam képben. Aztán amikor ők összejöttek és mi is elkezdtünk összejárni, jött a bevezetés az igazi zenébe, innen a Deep Purple, a Led Zeppelin, a Dream Theater és a Pink Floyd műveltségem többek között. Tavaly a Deep Purple-t sikerült élőben is látnom és még mindig ez a kedvenc dalom tőlük, még akkor is, ha technikailag vannak jobbak is. Normál esetben nem nagyzenekarral adják elő, de mivel nagyon tetszik ez a verzió, most ezt csatoltam.

Karen Elson egy híres angol modell, Jack White exfelesége, mellesleg pedig egész tehetséges énekesnő. Már nem is tudom hogyan fedeztem őt fel magamnak, annyit tudok, hogy nagyon tetszik az albuma,mert abszolút egyedi hangzású, kicsit hátborzongató, így Halloween környékén pont szeretem hallgatni mert valahogy illik az időszakhoz. A kedvenc dalom tőle egyébként ez a mű, ami bonus track az albumon, de pont hogy ez a legjobb :)Jessie Ware egy angol énekesnő, két éve jelent meg az első albuma és nem igazán tudott vele befutni, pedig nagyon tehetséges szerintem. Amikor meghallottam a Night Light című dalát, hetekig nem tudtam lekattanni róla és bónuszként a klip is nagyon szép lett. Idén jön az új lemeze, remélem hogy hozza a színvonalat az is.Ágnes Vanilla megboldogult tinikorom kedvenc énekesnője volt, aztán ő is felnőtt meg én is, és rettenetesen tetszett, amikor sok év múlva előrukkolt a verses lemezével. Először József Attila majd Radnóti Miklós verseit dolgozta fel, mindkettőt hihetetlenül precízen és véleményem szerint tökéletesen. Kár, hogy kis hazánkban csak a Facebookon szereti mindenki a verseket, mert sajnos ez a két album méltánytalanul el van feledve.


Ez az aktuális kedvencem, rommá hallgattam az utóbbi időben, pedig először amikor hallottam, csak annyi volt a reakcióm, hogy mi a fakk ez?! De előre szólok, hogy addiktív, rettenetesen. Elkezded, majd azon kapod magad, hogy rázod a segged a szoba közepén és üvöltöd, hogy "ájvókáplájkdisz!" Beyonce zenéjét amúgy szeretem, Nicki Minaj nem annyira a szívem csücske, de ez a szám odacsap, teljesen girl power :)
És még a végtelenségig folytathatnám a sort, de egyrészt már így is hosszú lett, másrészt mindjárt hat óra és muszáj kiraknom, de ha lesz még rá igény, akkor lehet még szó zenés posztról. Tudom, hogy nem éppen átlagos a zenei ízlésem, de remélem, hogy belehallgattok és talán találtok olyat, ami tetszik.