MIT NE AJÁNDÉKOZZ KARÁCSONYRA


Lassan de biztosan a nyakunkon az ünnepi időszak, és nekem akarva-akaratlanul is a jó öreg Animal Cannibals sláger megy a fejemben nonstop, és ez nem véletlen. (Ha nem ismered, az azt jelenti hogy szemtelenül fiatal vagy). Tudom, hogy a karácsony hivatalosan a szeretet ünnepe lenne, de ez a dolog én környezetemben leginkább idegösszeomlásokkal, brazil szappanoperákba illő vitákkal és végeláthatatlan készülődéssel vezetődik fel és csak remélni merem, hogy máshol sincs ez másképp. Feszkó a fa miatt, feszkó az ajándékok miatt, feszkó a menü miatt és ezt még sorolhatnám napestig. Pedig mi egy kicsi és viszonylag békés család vagyunk, el sem merem képzelni mi lehet egy szabványméretű családban?

A legnagyobb gondom mindig az ajándékok kiválasztása, és általában addig húzom-halasztom a dolgot, amíg végül azon kapom magam, hogy 24-én délelőtt pánikszerűen csapongok üzletből ki, üzletbe be. Tavaly már okos voltam, és letudtam mindenkit itthonról két kattintással, hála az internetnek és a MasterCardnak. Viszont ez csak egy dolog. Mi van akkor, ha fogalmunk sincs, hogy minek örülne az illető? Vagy ha olyan embert kell megajándékoznunk, akinek az ég világon mindene megvan? Esetleg ha nem vagyunk vele olyan jó viszonyban, viszont az "illem" megkívánja hogy adjunk neki valamit?
Nos, ezekre a kérdésekre nem a mai posztban fogok válaszolni, hanem majd egy következőben. 

Van viszont néhány elvem az ajándékozásokat illetően. Ilyen például, hogy sokkal jobban szeretek egyszerre több, kisebb dolgot adni és kapni, mint egy nagyobb valamit. A másik, hogy sokkal jobban örülök egy kézzel készített ajándéknak, mint egy boltban vásároltnak. Harmadrészt - és ez a legfontosabb - mindig próbálom személyre szabni a meglepetést Ezt úgy a legkönnyebb, ha év közben feljegyzem az elejtett mondatokat a kívánságokról. Így nem kell sokat gondolkodni azon, hogy mit vegyünk.
És végül, de nem utolsósorban: elkerülöm messziről a kliséajándékokat. Életem 27 éve alatt bizony nem egyszer voltam én az bizonyos illető, akinek nem tudták mit ajándékozzanak, azt gondolták mindenem megvan, vagy éppen csak illemből kaptam valakitől valamit. Elmondom, hogy ezek az ajándékok inkább kínosak, mintsem örömet okozók voltak. Mindkét félnek. Mert ha nem ismered az ajándékozott ízlését, akkor ezekről csak az fog sütni, hogy muszájból vettél valamit, mert kellett.
Hogy mik ezek? Lássuk:Bögre

A világ legszemélytelenebb ajándéka. De tényleg. Családtagoknak és közeli barátoknak szerintem egyenesen ciki, esetleg osztálytársnak vagy munkatársnak még elmegy, ha kihúztad a nevét a kalapból. Ha ilyet ajándékozol, akkor azt üzened hogy nem ismerlek, nem is érdekelsz és nem akartam rád sokat költeni.

Plüss
Ha elmúltál 16 és az ajándékozott is, akkor nincs miről beszélnünk.

Kulcstartó
Ezzel nagyjából hasonló a helyzet mint a bögrével. Hacsak nem a legutóbbi nyaralásodból hoztad, akkor semmi helye az ajándékok listájában. Igen, tudom, vannak dizájner kulcstartók is, de őszintén, abból a pénzből amit erre költesz, vehetnél egy szép ékszert is akár, nemde?

Zokni
Nem és nem. Zoknija mindenkinek van. A zokni egy olyan dolog, amit mindenki képes megvenni magának, amennyiben szükségét érzi annak. Senki, de értsd úgy, hogy SENKI nem fog örülni ha zoknicsomagot nyomsz a kezébe a fa mellett. Még ha azt mondja, hogy örül, akkor sem. Kegyesen hazudik.

Parfüm
Kizárólag abban az esetben működik, ha nagyon jól ismered az illető ízlését vagy ha kifejezetten vágyik adott illatra. A parfüm olyan mint a szex. Ha nem működik a kémia, akkor a fene megette az egészet. Spórolj meg magadnak és az illetőnek sok ezer forintnyi csalódást, ha nem vagy biztos benne, hogy tetszeni fog neki. 

Pizsama
A zokni esete pepitában. Elismerem, manapság már vannak halálcuki pizsamák, de mennyi az esélye, hogy az illető örülni fog neki? Nem sok. Ez megint a szükséges ajándék kategória, vagyis szüksége van rá mindenkinek, ergo mindenki megveszi magának ha éppen kell egy új. De tapasztalatom szerint a pizsik nem szoktak olyan gyorsan amortizálódni, hogy minden évben kapjunk egy utánpótlást valakitől.

Alsógatya/bugyi
Seriously?! Nope. Ugye nem kell ragoznom miért?


Nyakkendő
Hacsak a férfiember nem topmenedzser vagy ügyvéd, akkor bőven sok neki a ballagásból megmaradt darab is, nem kell önként gyarapítani a sosem hordott gyűjteményt. Ráadásul ez is ízlések és pofonok kérdése, ami neked tetszik, az neki nem biztos.


Tusfürdő, testápoló, dezodor, sampon, borotvahab és társai
Most ezzel azt akarod közölni, hogy kívánnivalót hagy maga után az illető személyes higiéniája? Vagy ennyire nem volt ötleted, hogy mit adj szerencsétlennek? Tudom, hogy ilyentájt elárasztják a drogériákat az ajándékcsomagok, de attól, hogy az a nyamvadt dezodor és tusfürdő egy szép papírdobozban van, még az marad, ami. Újfent az szükséges dolgok kategóriája. Megveszi magának ha kell, hidd el.


Gagyi könyv
A tipikus ismeretlen kiadós, rossz papírra rondán nyomtatott, Paint-ben rajzolt vagy béna Photoshopos borítójú darab valami szenzációhajhász címmel, amit az aluljárókban árulnak. A ponyvák ponyvája. Istenem, mennyi ilyet kaptam, meg sem tudom számolni. De ez csak a jéghegy csúcsa, mert könyvet ajándékozni megint elég személyes dolog, ismerni kell hozzá az illetőt és az ízlését. Megveheted te a Szürke ötven árnyalata trilógiát, de nem fog neki örülni, ha ő a francia realistákat preferálja és fordítva.

Pulóver
A "nem tudom mit vegyek neki, kap egy pulcsit" mondat kinek ismerős? Sokaknak, ugye? A pulcsi a ruhák bögréje. Személytelen és snassz. Anyu közel 20 évig pulcsival lepte meg a párját és higgyétek el, az ötödik évtől már nem volt felhőtlen a mosoly az ajándékbontáskor. Egyszer-kétszer elmegy, de itt megint nagyon kell ismerni az ízlését az ajándékozottnak. Mondjuk ez minden ruhaneműre vonatkozik.

Gyertya
Kísérőajándéknak tökéletes, főleg egy illatos darab, de egymagában elég vérszegény és unalmas. Ezt szintén előszeretettel ajándékozzák "kötelezően", tehát ha nem vagyunk közelebbi ismeretségben az illetővel. Neki elmegy, de közeli rokonnak, barátnak inkább ne. A Yankee Candle most nagyon hódít tudom, de csakis akkor ajándékozz ilyet is, ha adsz még mellé mást is.

Csetreszek
Szezonális, lehetőleg agyoncsillámporozott, giccses, általában kerámia kacatok, amiknek semmi értelme és funkciója, csak vannak. Elvileg azért találták ki, hogy dekoráljanak, de a legtöbb esetben ízlést rombolnak. A mécsestartó még a jobbik opció, de a mikulás, rénszarvas, angyalka és egyéb formájú objektumok a WTF kategóriát súrolják. Nekünk egy kartondoboznyi van ilyenből összegyűjtve, és egyet sem mi vettünk. Ne tedd kategória, hacsak az illető nem született giccskirálynő. Mert bizony, vannak olyanok is. Ez esetben indokolt feltankolni ezekből az eurós boltban, boldog lesz. Meg a pénztárcád is.


Tegyük a szívünkre a kezünket és valljuk be hogy adtunk már ezek közül többet is ajándékba. Majd gondoljunk bele, mi mit éreztünk, amikor ilyet kaptunk valakitől. 
Nem az a lényege a karácsonynak és az ajándékozásnak, hogy minél drágább és minél exkluzívabb ajándékot vegyünk, és nem is kell azért személyi kölcsönt felvenni hogy megvehesd az Iphone mit tudom én hányast neki, hogy megmutasd mennyire nagylelkű vagy. Arról kellene szólni az ünnepnek, hogy örömet okozzunk és ezáltal mi is boldogok legyünk. 

Tavaly a legnagyobb sikere a házi készítésű fehércsokis sütőtöklekváromnak volt mindenkinél. Pedig kaptak mellé még sok minden mást is. Mégis, azt emlegetik azóta is. 
A legolcsóbb volt pénzben mérve, azonban belefőztem a szívemet-lelkemet, saját címkét nyomtattam és mindenkinek egyedi dizájnt álmodtam az üvegre. Ennyi a lényeg; hogy az ajándékozott érezze, kifejezetten neki választottad vagy készítetted, és hogy szeretettel adod. Hidd el, sokkal jobb érzés lesz látni az örömét, mint amikor te kapod meg a meglepetéseidet. Amik között remélhetőleg nem lesz egy sem a fentiekből ;)