ÍGY HASZNÁLD A SZÍNES SZEMCERUZÁKAT ÉS TUSOKAT!

A mai bejegyzésben egy kedves olvasóm kérésére a színes szemceruzák és tusok használatáról lesz szó. Én magam leginkább a feketét preferálom, de természetesen van a készletemben zöld, kék és lila szemceruza is. Amikor olyan hangulatom van, akkor szívesen készítek velük sminket.

Milyen színeket használj?

Az első és legfontosabb lépés, hogy eldöntsük, mely színek állnak jól nekünk. Ez kulcsfontosságú, mivel egy rossz színárnyalat könnyen beteggé vagy fáradttá teheti a tekintetedet. Nekem a világosabb, picit bordósabb barnák varázsolnak zombifejet, míg máson esetleg a kék mutat úgy, mintha behúztak volna az illetőnek.
A szemszínen kívül szerepet játszhat a választásban a a bőröd és a hajad színe is, de ezeknek nincs akkora szerepe mint a szemed színének.
Régi szentírás, hogy a szemszíneddel egyező színű festéket el kell kerülni, azonban én ezt cáfolom. Jól kiválasztott árnyalattal és ügyes felvitellel nagyon szépen kiemeli a szemszínt az azonos színű smink.
Nézzük, milyen színeket ajánlanak a hozzáértők leginkább a típusokhoz. Azt hozzá kell tennem, hogy ez nem szentírás. Nekem például szürke szemem van, de sokszor változik az árnyalata; hol zöld, hol kékes, így gyakorlatilag magamnak kellett kitapasztalnom hogy milyen színek állnak jól. Az ilyen tanácsok csak mankónak jók, de annak nagyon.
Hogyan ne viseld?

Kezdeném a negatív oldalával a témát, ugyanis nap mint nap látni elrettentő példákat a színes szemceruzák és tusok viselőitől. A 80-as és 90-es évek nagy divatja volt a rikító kékkel vastagon körbekontúrozott szem, ami az órák múlásával csodálatosan elmaszatolódott és szétfolyt, óriási kék pacát képezve a delikvens szeme körül. Ismerős? Manapság is sok hódolója van ennek a stílusnak, sajnos nem csak a idősebb korosztály képviselői közül. Ezen kívül is akad még néhány baki, így vegyük ezeket sorba.

  • Csak a vízvonalra viszed fel egy határozott vonallal és kész is. Semmi satír, semmi flanc. Ez nemcsak a színes szemceruzákkal baklövés, de feketével is katasztrofálisan mutat. Szűkíti a tekintetet és nagyon amatőr benyomását kelti.
  • A vízvonal alatt viszed fel, egy jó vastag rétegben, sőt még jól el is satírozod, a szemhéjad viszont csupasz és magányos. A kifutón lehet, hogy jól mutat, de a való életben inkább nevetséges.
  • Ennek tökéletes ellentéte a túlzott felvitel, amikor alul is és felül is túlzásba esel. A mellékelt képeken Katy Perry sminkje költői túlzás, hiszen amellett, hogy csúnya a felvitel, papagájos is a színkombináció miatt. Egyetlen szín használata sem jelent azonban megoldást, - lásd az alsó két képet- hiszen vagy azt érjük el vele, hogy egy nagy paca lesz a szemünk körül vagy pedig ijesztően egysíkú lesz a hatás.

Akkor hogyan viseld?


Millió módja van ezeknek a sminkeszközöknek a használatára, tényleg csak a fantáziád és a rutinod szabhat határt. Természetesen senki nem születik sminkmesternek, de kitartó gyakorlással és érdeklődéssel hamar szert lehet tenni olyan tudásra, amivel a lenti sminkeket röhögve kivitelezheted.

1. Felső szemhéjra

Ez a legegyszerűbb, egyben a legmutatósabb verzió. Ugyanúgy működik, mintha sima fekete tussal húznál vonalat, de a szín egy kicsit feldobja a tekintetet. A szempillatőben mindenképpen húzd ki feketével, ez mélyíti a tekintetet. Ha haladó vagy, akkor a szokásos fekete tusvonal fölé is húzhatsz egy második vonalat színessel. Ez egyszerre elegáns és játékos. 
2. Alsó szempillatőhöz és vízvonalra

Ide is fel lehet szépen tenni a színes darabokat, a kulcs az eldolgozásban van. Fontos a satírozás, és az sem árt, ha a színes ceruzát kiegészíted egy kis feketével. Személyes véleményem szerint vastagon felkenve nem mutat jól alul a színes smink, de ezt mindenki maga dönti el, hogy mennyi fér bele. A másik fontos momentum ennél a technikánál, hogy a szemhéjra is fektessünk energiát, ha mást nem is, egy natúr szemhéjpúdert és egy vékony tusvonalat tegyünk fel oda is, hogy meglegyen az egyensúly.
3. Alul is és felül is

Igen, így is lehet szép sminket készíteni, de a három közül szerintem ezt a legnehezebb szépen és ízlésesen kivitelezni. Könnyű túlzásokba esni, és akkor már egyből olyan arc néz vissza, mint amiket az első képválogatásban láthattok. Én itt is mindenképpen feketével való kombinálást ajánlok, bár láthatjátok, hogy anélkül is szép eredményt érhetünk el, ha precízek vagyunk.

Remélem hasznos volt ez a poszt. Ti szoktatok színes szemceruzákat vagy tusokat használni?


Képek: Pinterest