NEM KARÁCSONYI KARÁCSONYI FILMEK

Személy szerint már legalább 2-3 éve nem nézek tévét, viszont a gyermekkoromat a doboz bűvkörében töltöttem. Senkinek nem mondok újdonságot azzal, ha azt mondom, hogy a kilencvenes és a kétezres évek karácsonyi filmfelhozatala ugyanazokból az alkotásokból állt, amiket hiába láttunk már azelőtt százszor, remegve vártuk, hogy megnézhessük százegyszerre is. Nem tudom manapság milyen műsorok mennek, de álljon a mai posztban egy lista arról, hogy mit néztünk anno minden karácsonykor. És nem, a java része egyáltalán nem karácsonyi témájú alkotás, mégis, az én fejemben menthetetlenül összekapcsolódnak az ünnepi időszakkal. És szerintem nem vagyok ezzel egyedül :)
* Miután összeírtam a listát, megnéztem a Port-on, és a java része idén is műsoron lesz. Hihetetlen...

Sissi
Az örök klasszikus, ami nélkül nem karácsony a karácsony. Hiába '55-ös alkotás, mégis időtálló, és minden kislánynak látnia kell legalább százszor az életben :)

Abigél
Szabó Magda talán leghíresebb műve, amihez a film is hozzájárult rendesen. Gyermekkoromban imádtam a hangulatát a szigorú, vallásos lánynevelőnek, talán ezért is kötöttem ki ott, ahol végül érettségiztem.


Aludj csak én álmodom
A legbájosabb és legszeretnivalóbb karácsonyi film, ami valaha készült. Nem is ömlengek róla sokat, elég annyi, hogy kislánykoromban Sandra Bullock akartam lenni. Óvakodj a törpétől
Erre inkább szilveszter táján emlékszem, ez az a film, amit milliószor is meg tudnék nézni. Sírva röhögős, izgalmas és klasszikus. Chevy Chase meg hihetetlen módon volt jóképű is valamikor... 


Büszkeség és balítélet 
Még véletlenül sem a filmről beszélek, ami a bambula Keira Knightley-val készült, hanem az 1995-ös tévésorozatra, ahol Colin Firth szexbálvánnyá avanzsált a tóból kiemelkedő jelenetével. Ha eddig nem kaptál kedvet a könyvhöz, a sorozat után garantáltan el fogod olvasni.


Beethoven
Gyermekkorom kedvenc filmje volt, tele voltam nehezen megszerzett Beethoven poszterekkel, és talán még a mai napig fejből tudom az első két rész teljes szövegét. Karácsonykor természetesen mindig leadták, a legnagyobb örömömre.


Az aranyrózsa barlangja (Fantaghiro filmek)
M1, Fantaghiro és Romualdo herceg soha be nem teljesülő szerelme megvan? Biztos vagyok benne, hogy igen, mert a gyermekkorom karácsony reggelei azzal teltek, hogy sütivel felvértezve néztem a mindenféle fura lény és a fiús hercegnő kalandjait. Olasz fantasy a kilencvenes évekből.


Drágán add az életed
Sosem értettem, hogy ez hogyan is illik a karácsony szellemébe, de mindegy is, mert a fejemben menthetetlenül összefonódott Bruce Willis szakadt véres atlétája és a karácsonyi bejgli majszolása. 

Ollókezű Edward
Egy sajátos karácsonyi film Tim Burton sílusban, szóval teljes joggal szerepel a repertoárban. Nem tudok erre mit mondani, aki még nem látta, az sürgősen pótolja, aki meg már igen, az nézze meg még egyszer. Johnny kedvéért legalább.


Tövismadarak
Ha jól emlékszem, ezt is erőszeretettel adták le karácsony tájékán. Klasszikus szerelmi történet, egy kis pedofil pappal fűszerezve. Na jó, csak viccelek, de ugye nem csak nekem fura a kislányból felnőtté érő Maggie és a kispapból püspökké(?) váló Ralph atya fél évszázados huzavonája?


Nicsak, ki beszél!
Egy olyan filmről beszélünk, amit szerintem nincs ember, aki még nem látott volna. Karácsonykor zsinórban szokták leadni a három részt, amiből talán a második harmadik rész tényleg karácsonyos ha jól emlékszem. Van minden ami kell a népnek: szerelem, humor, kisbabák és kutyák. Ezek maradtak meg az emlékezetemben élesen, de mivel a memóriám nem az igazi, ne fogjátok vissza magatokat és mondjátok el, hogy miket hagytam ki, vagy éppenséggel mi volt számotokra a meghatározó tévéműsor gyerekkorotokban vagy akár most.