ESZKÖZÖK A BLOGOLÁSHOZ


Erről a témáról egy ideje már érik a bejegyzés, és a MBBK csoportban hogyhogy nem ez lett a házi feladat is, úgyhogy ma arról mesélek, hogy milyen eszközök segítenek engem a blogolásban.
Elkezdeni a legegyszerűbb az írást, de  menet közben sorra jönnek a kérdések és a kétségek, így anno mit nem adtam volna ha mindent megtalálok  egyben leírva  és nem kell órákat gugliznom a válaszokért.

A legfontosabb nyilván egy számítógép, anélkül elég bajos lenne a történet. Én egy laptopot használok, ami rettentő praktikus, mivel az órákig tartó ücsörgések közepette rohadtul el tud zsibbadni a hátsófele az embernek, így jó, ha tudunk helyet és ülőalkalmatosságot váltani. Ami nagyon hiányzik az egy egér, sajnos az előző tönkrement és még nem vettem újat pedig sokkal egyszerűbb lenne az élet vele.

Helyileg a legproduktívabb a nemrég üzembe helyezett étkezőasztalnál vagyok, hiába a csodálatos és inspiráló íróasztalom, nekem az a ronda barna asztal valahogy kényelmesebb. Szerintem abban lehet a titok, hogy az asztalomnál háttal ülök mindennek, míg az étkezőasztalnál belátok és átlátok mindent a helyiségben. Ha elzsibbad a szebbik felem, akkor át szoktam vánszorogni a kanapéra, esetleg az ágyamon ülve, fekve írok.


Enni és inni nem szoktam blogolás közben, valahogy az a típus vagyok aki ha belemélyed valamibe akkor elfelejti a szükségleteit.
Általában zene is megy a háttérben, íráshoz mostanában gyakran a klasszikusokat választom, mert nem terelik el a gondolataimat és nem felejtek el szavakat a mondat közben, esetleg választok a Spotify-on egy lejátszási- vagy toplistát találomra és benyomom azt. A 90 százalékát úgysem ismerem és így tényleg csak háttérzajként funkcionál a zene, nem pedig elterelőként.

Ha igazán át akarom érezni a "fílinget", akkor meggyújtok egy gyertyát vagy párologtatok Yankee Candle-t, amitől igazán otthonos és kuckós lesz a hangulat. 

Mielőtt leülök írni, általában átnézem a követett blogok friss posztjait, mert nem szeretnék belefutni abba, hogy ugyanazt, vagy hasonlót posztoljak mint egy másik blogger. Sokszor egyébként valaki más posztja adja az ihletet, elég néha csak egy elejtett mondat vagy egy részlet egy képről és be is ugrik az én témám. Ha belegondolok, nagyon kevés posztot írtam meg úgy, hogy előre megterveztem, általában aznap vagy előző nap jönnek az ötletek, villámcsapásszerűen - a legtöbb mosogatás, vagy valami bagatell hülyeség művelése közben.
A blogok olvasásához most már a legtöbbször a feedly-t használom, mert egyszerű, nagyszerű, telefonról is használható és jól rendszerezhető. Egyszer kell csak vele elszöszölni amíg felveszed a követni kívánt oldalakat, utána már gyerekjáték.


Ha olyan posztot írok amihez a saját képeimet használom, akkor vagy előrelátó voltam és már a gépemen csücsülnek a képek, vagy pedig szerencsém van és nincs gyászos idő. Sajnos a blogoláshoz nem épp ideálisak a téli borús fényviszonyok, így ha sok termékről szeretnék tesztet, azt most már előre, egyszerre lefotózom egy napos délelőttön és így csak az utómunka marad. 
Egy sima, öreg Olympus kompakttal fotózom, amivel nem vagyok nagyon megelégedve, érik a csere, de erről már írtam.

A notim asztalán csináltam a blognak egy külön mappát, ebben (most már) rendezetten figyelnek a bloghoz használt képek, a már lefotózott termékek képei, a Facebook oldalhoz lementett képek, a testreszabáshoz szükséges dolgok és minden egyéb ami a bloghoz kapcsolódik. Havonta egyszer lementem az egész blogot is, mert jobb félni mint megijedni, hallottam már olyat hogy valakinek elszállt az egész. Így egyszerűen megtalálok mindent, és nem kell gondolkodnom hogy hova is tettem az adott poszthoz tartozó képeket.
Van egy jegyzetfüzetem is, ebben a posztötleteket és a részleteket szoktam feljegyezni, továbbá ebben írom a statisztikát is. A Dorothy által megálmodott blogtervezőt is használom, bár bevallom hogy nagyon ritkán tartom magam a tervhez.

A bejegyzéseket én mindig a blogger felületén írom, itt azonnal le tudom ellenőrizni hogy minden úgy néz-e ki ahogy kell. A Wordben és Windows Live szerkesztőben megírt posztjaim mindig szétcsúsznak ha felkerülnek ide, no meg jobban is szeretek "élesben" írni. Utóbbit a képek elrendezésénél szeretem használni, sokkal szabadabban lehet vele variálni mint itt.

Ha nem saját képeket használok, akkor a legtöbbször a Weheartit vagy a Pinterest van a segítségemre, de sokszor csak a Google-ben keresek rá arra amit szeretnék.

Arra is van példa, hogy nekem kell egy képet megszerkeszteni, akkor előveszem a kedvenc szerkesztőprogramjaim: a Picmonkey egy pofonegyszerű és szinte mindenre használható online szerkesztő, ehhez fordulok a leggyakrabban. A blog fejléce is ezzel készült például. Használom még a Pixlr-t is, ez is online és szintén sokoldalú. A gépemen lévő programok közül a Picasa-val szoktam vágni és színeket variálni, a Photoscape-pel a kollázsokat és összefűzéseket csinálom, míg a jó öreg Paint pedig az átméretezésben, vágásban, elforgatásban szokott segíteni. Nyilván meg lehetne oldani ezeket egy programmal is, de én így szoktam meg, így szeretem.Szilvi blogja a bibliám, ha blogspotról és blogolásról van szó, nagyon sokat köszönhetek az ő tutorial posztjainak. Olvashattok nála tippeket, trükköket és megismerhettek olyan hasznos programokat is általa, mint a Hootsuit
Ezzel gyakorlatilag felére rövidült az az idő, amit a posztjaim publikálására fordítok, hiszen magától kilövi 3 helyre, és ha Pro-ra vált az ember akkor pedig korlátlan mennyiségű hely beállítható. 

Mostanában gondolkodtam, hogy kellene hírlevelet csinálnom ha lenne rá igény, ehhez mindenképpen a Mailchimp lesz a megfelelő platform, hiszen ingyenesen nagyon igényes hírlevelet tudunk gyártani vele.

Végül, de nem utolsósorban amikor olyan posztot írok, amelyekben ruha-összeállításokat mutatok, akkor a Polyvore a legjobb barátom, amivel szintén nagyon egyszerűen és könnyen lehet dolgozni, ráadásul elég addiktív is a használata.És Ti miket használtok a blogoláshoz?