SZEMÉLYES / LIEBSTER AWARD


Megint körbejár ez a díj, és nagy örömömre két olvasómtól is megkaptam, elsőnek Zsófitól, aki a NekromanCica blog írója, nem sokkal utána pedig Nina, az .Ambivalentina blog szerzője örvendeztetett meg. Felhívnám a figyelmet a két blog roppant kreatív és figyelemfelkeltő nevére, mindig is csodáltam azokat akik ennyire jól választanak nevet a blogjuknak. 
Köszönöm nektek!

A díj ugyanaz mint eddig, csak most már mindenből 10-et kell produkálni. Tehát:

10 random tény magamról
10 kérdésre válaszolni
10 kérdést gyártani
Továbbadni 10 blognak

Mivel két helyről kaptam, illene dupláznom de kérlek nézzétek el nekem hogy nem teszem, így is elég nehéz még 10 dolgot összeszedni magamról. Én az a lány vagyok, akinek ha azt mondják, hogy "mesélj magadról" akkor megkukul és a nevén kívül semmi nem jut eszébe ami érdekes lehet a másik fél számára.

Tíz random tény rólam 

1. A darás tésztát jó sok cukorral szeretem és mellé csakis savanyú uborkát eszem.

2. Nem ezen a néven születtem, anno 14 évesen, nyolcadik osztály után megváltoztattam a vezetéknevem a nagymamám lánykori nevére.

3. Pap volt az osztályfőnököm gimnáziumban, ahová kilencedik első féléve után iratkoztam át. Az első napomon belöktek az ajtón, így majdnem orra bukva érkeztem, és az azóta egyik legjobb barátnőm egy hawaii virágfüzért akasztott a nyakamba üdvözlésképp. Máig sem tudja megmagyarázni honnan volt neki olyanja.

4. Óriási hó volt a születésemkor, akkora, hogy megállt a forgalom a dátumra amire ki voltam írva.Végül majdnem két hetet ráhúztam és aznap indult meg a közlekedés is, amikor anyának megindultak a fájásai.


5. Hajlamos vagyok mindenben alábecsülni magam. Ez az egyik dolog, amin változtatni próbálok.

6. Rosszul vagyok a Coelho-Oravecz-Müller szentháromság "bölcsességeitől" és az összes hasonló, könnyű befogadásra, instant Aha-élményre játszó világmegváltó misztikus semmitmondástól. (Elnézést a rajongóktól).


7. Kétszer láttam moziban a Twilight utolsó részét, mert két barátnőmmel is meg kellett külön néznem. Egyébként másodszorra is ugyanúgy izgultam a csatajelenetnél, máig nem értem hogyan tudta ezt elérni a film...

8. IMÁDOM a mozis nachos-t, általában dupla adag szósszal kérem, egyik felét sajtos, másik felét csípős fajtából, jó sok erős paprikával.

9. Nem bírok semmi olyan könyvet, filmet olvasni és végignézni, amiben valamilyen állat is szerepel, és biztosra tudom hogy meghal előbb-utóbb. Ezért hagytam abba a Trónok harca nézését is, (ami egyébként tetszett) mert meghalnak a farkasok. Spoiler volt, sorry.

10. Ellenben mindent imádok, amiben embereket trancsíroznak, sorozatgyilkolnak és hasonló finomságokat művelnek. Nem, nem kell tőlem félni, egyszerűen érdekel a motivációtól kezdve a pszichológiai háttéren át a nyomozós részekig minden. Ha visszamehetnék tíz évet, lehet hogy a kriminológiát céloznám be az egyetemen. Kár hogy már öreg vagyok hozzá.


Zsófi kérdései

Van e véleményed a gyógyszergyártó cégekről?
Sokáig egy olyan helyen dolgoztam, ahol a patikákat szolgáltuk ki áruval, így tisztában vagyok vele, hogy milyen óriási mennyiségű gyógyszert szedünk be nap mint nap. Ekkoriban kezdtem el tudatosan figyelni arra is, hogy a tévében minden második reklám valamilyen vény nélkül kapható szert próbál az emberekre rátukmálni. Figyeljétek majd meg ti is, mert döbbenetes. Ettől függetlenül túlzásnak tartom a gyógyszerek elleni hisztériát, az oltásellenesség most nagyon felkapott téma, sajnos egyre elterjedtebb nézet hogy nem oltatják be a gyerekeket, mert az oltás rossz, az oltás mérgező. A hülyeség mérgező. Biztos vagyok benne, hogy a gyógyszercégek minden lehetséges eszközt bevetnek a profit növelésére, de nincs világméretű összeesküvés a dolgok mögött.
Az a nézet, hogy a rák gyógymódjának felkutatását a gyógyszercégek kapzsi vezetői akadályozzák meg, illetve hogy az oltástól lesz autista a gyerek,  a szememben körülbelül azon a szinten vannak, mint amikor valaki azt vallja, hogy a kondenzcsíkokat húzó repülőkkel mérgezik az emberiséget és manipulálják az időjárást.  Bullshit.
Ha fáj a fejem, akkor szívfájdalom nélkül beveszek egy Advilt, mert nem fogok önként szenvedni, de vallom, hogy nem szabad túlzásba esni ezzel sem, a reklámoknak meg főleg nem kell bedőlni. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy sok embernek a gyógyszerek segítenek normális és teljes életet élni, lásd például cukorbetegek vagy szívbetegek, hogy csak kettőt említsek.

Egészséges életmód vagy mindegy?
Ha jobb génekkel születtem volna, akkor azt mondanám hogy mindegy, de sajnos nem így történt. Nagyon oda kell(ene) figyelnem az egészséges életmódra, néha sikerül, néha nem.

Könyvmoly vagy?
Igen, bár idén még gyászosan keveset olvastam, remélem ezen tudok változtatni. 


Van e valami szép emléked a közelmúltból?
Most így hirtelen semmi nem jut eszembe.

Fantasy vagy Sci-fi?
Egyik sem áll igazán közel hozzám. Ebben a műfajban nem is szoktam keresgélni, egyszerűen nem köt le. Mondjuk a Nyolcadik utas: a halál filmeket szerettem, de az inkább horror, a Harry Potter sorozatot pedig imádtam. Nem tudom, legyen inkább Fantasy, ahogy belegondolok, több Fantasy-t olvastam/láttam mint Sci-fi-t.

Mit gondolsz a vallásról? Van e hited?
Ez egy nehéz és komoly kérdés. Katolikus vagyok, emellett evangélikus általános iskolába jártam, majd katolikus gimnáziumba és végül katolikus egyetemen diplomáztam. Ez alapján mindenki azt hinné, hogy fanatikus vallásos vagyok. Amikor olyan környezetben vagy, ahol mindenki ugyanazt vallja és szinte sulykolják beléd a hitet, akkor könnyű hívőnek lenni. Ha kikerülsz ebből, mindenféle hatások és ingerek érnek, akkor mutatkozik meg igazán, hogy miben és mennyire hiszel igazán. Az évek során sok változáson átmentem ezzel kapcsolatban. Ma azt mondom, hogy hiszek istenben, vagy valamilyen felsőbb erőben, de nem hiszek az egyház által közvetített és ránk erőltetett dolgokban. 
Viszont nagyon örülök annak, hogy ilyen intézményekben tanulhattam, mert átfogó, széleskörű tudást kaptunk és olyan elvárásokat kellett teljesíteni, amik után az egyetem már-már gyerekjáték volt.

Van e valami mániád/perverziód?
A perverziómról nem szeretnék nyilatkozni :D Viszont mániám, hogy a boltban semmit nem veszek el az első sorból, kizárólag a harmadik - vagy ha van - akkor a negyedik sorból. Utálom, amikor valaki beszélgetés közben megtaszajt, vagy megüti a karom, hogy még jobban érvényesítse a mondanivalóját. Olyankor szívem szerint lekevernék az illetőnek egy pofont és elküldeném a halál....-ba.

Szerinted mi történik a halál után?
Remélem, hogy jó dolog. Ezért sem tudnék ateista lenni, nekem kell a hit hogy valami vagy valaki vár a túloldalon. Kiskoromban úgy képzeltem, hogy a halál után mindenki ott vár egy kupacon aki fontos volt nekem, állatok és emberek vegyesen, majd pedig kézen fogva elszökkenünk a naplementébe.

Létezik igaz szerelem és barátság?
Előbbit nagyon remélem, utóbbit pedig biztosan tudom.

Leszünk barátok? :D :D
Hát persze, miért kérdés ez? :DNina kérdéseiMi jut eszedbe a tavaszról?

Madárcsicsergés, hűvös szél és napsütés, Virágpiac és Rába part. Boldog várakozás és újjászületés.


Van szerencsétlen/vicces sztorid? ((Ez itt egy felszólítás, hogy nevetni szeretnék, kérdés formájában. Storytime!))
Most hirtelen egy jutott eszembe, de az nagyon nem publikus, úgyhogy passzolom a kérdést :)

Hány idegennyelven tudsz (el)köszönni?
Angolul, németül, olaszul, franciául, spanyolul és hollandul.

Kit/Mit tartasz számodra a leginspirálóbbnak?
Nincs konkrét személy, viszont nagyon szeretem a sikeres emberek élettörténeteit olvasni, mert mindig kiderül, hogy rengeteg munka, lemondás és alázat van egy-egy sikertörténet mögött. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a siker csak az ölünkbe hull, elég ha elolvasunk egy könyvet és bevonzzuk a dolgokat, de ez közel sincs így. A hozzáállás tényleg fontos, de a belefektetett meló még inkább. 

Mit gondolsz a példaképek kialakulásáról? (( Pl.: ahogy a fiatalok fölnéznek a celebjeikre, a szüleikre, te kire..stb))
Sosem volt igazán példaképem, ez lehet hogy rossz de nem hiszem hogy valaki bálványozása és piedesztálra emelése sokat hozzátenne az én sikereimhez vagy életemhez. Persze, van aki inspirálóan hat rám, mint a nagymamám aki bármilyen élethelyzetben talpon maradt és erősen kormányozta az életét, vagy éppen Anna Wintour, aki zseniálisan építette fel a Vouge-ot és önmagát. 
Az erős, önálló nők nagyon tudnak inspirálni, ez akár az előző kérdéshez is mehetett volna válaszként. 

Mi a blogod címének a története? 
Nagyon nem volt ihletem, ami eszembe jutott az mind foglalt volt vagy hülyén hangzott. Ekkor ugrott be ez a híres mondás, ami ráadásul jól is hangzik így ez lett. Nem a legszerencsésebb, mert nehéz kiejteni, főleg megjegyezni, de én szeretem, mert egyedi. 
És nem mellesleg nagyon jó zenék is vannak ilyen címen, az egyik a Dr. Buzzard's Original Savannah Band klasszikusa, a másik pedig ez a dal, amelyre még Réka hívta fel a figyelmem.Hogy állsz az animékkel? (("otaku"-társak kereső kérdése))
A zárójeles mondatodban szereplő szót egyáltalán nem értem. Azt hiszem ez válasz a kérdésre :D  Nálam az anime a kétezres évek elején kezdődött a Pokemonnal és végződött is a Sailor Moon-nal. Valahogy nem varázsolt el ez a világ annyira mint a kortársaimat, így ennyiben is maradt a történet. Sokáig azt sem tudtam hogy mi a különbség az anime és a manga között, és mindig meglepődök, hogy mekkora kultusza van ennek az egésznek :)

Mit gondolsz a haul posztokról?
Nagyon népszerűek ezek a bejegyzések, tehát az olvasók szeretik. Én annyira nem, mert valahogy mindig azt érzem hogy nagyzolok ha megmutatom miket vettem. Mint olvasó pedig meg szoktam nézni másoknál, akadnak is jó tippek, de nem ez a kedvenc bejegyzéstípusom.

Mit gondolsz, mennyire lehet egy blogger őszinte/közvetlen az olvasóihoz/val?
Az őszinteség és a hitelesség a legfontosabb egy bloggernél, főleg ha valaki szépségblogot vezet. Viszont azt is tudni kell, hogy hol a határ a kitárulkozásban, mert ha valaki nagyon beavatja az olvasókat az életébe és a hétköznapjaiba, az könnyen elsülhet rosszul is. Én próbálok egyensúlyra törekedni, szeretném ha jobban megismernétek, de van egy pont, amin túl nem szeretnék megnyílni a blog felületén. 

Mi az amire most a leginkább vágysz? 
Arra hogy kapjak végre levegőt és egy jó nagy kád forró, illatos fürdővízre.Ezek voltak hát a válaszaim, elég komoly kérdések is helyet kaptak, remélem hogy ez által még inkább megismertetek.
Én megszakítva a kört nem szeretném továbbadni, ahogy láttam már nagyon sokan megkapták, így nem követek el nagy bűnt. 
Még egyszer köszönöm a díjat, élmény volt válaszolni a kérdésekre!