RECEPT - ECETES GOMBA



Ma egy olyan receptet hoztam, ami a nagy többségnek roppant furcsa és ismeretlen lesz és tudom, hogy sokan a szájukat is elhúzzák, de higgyétek el megéri megkóstolni, mert isteni.
Itt Győr környékén ha azt mondjuk: ecetes hal, akkor bizony nem a bolti dobozban vagy üvegben nyomorgó halakra (ruszli) gondolunk, hanem valami egészen másra. Óriási döbbenet volt számomra, amikor először rájöttem, hogy a más vidékről származó emberek nagyjából ufóként tekintenek rám ha erről beszélek és fogalmuk sincs mi ez. 

Sosem voltam nagy halevő, de az ecetes hal kiskorom óta az egyik favoritom. A fantasztikus ízén kívül az is mellette szól, hogy az ecetben úszkálás kiöli a szálkákat a húsból, így nem kell félni hogy megfulladunk, és lehet jóízűen enni, mert nem kell turkálni a halat, szálkákra vadászva.
A legjobb az egészben, hogy ecetbe nem csupán halat lehet letenni, hanem nagyjából bármit, amit ki lehet rántani. Zöldségeket és vasárnapról megmaradt rántott husit (én a csont nélkülieket preferálom ilyen esetben) is bátran "beáztathatunk", a bónusz ezeknél az, hogy nem kell napokat várni vele míg ehető lesz. A halnál a szálkák miatt jó ha legalább 3-4 napig pihentetjük az ételt, mielőtt nekiállunk felfalni.

A nagymamám legutóbb gyönyörű nagy gombákkal lepett meg - ráadásul óriási mennyiségben -, így nem volt kérdés, hogy mi készül belőlük.
És ha már így alakult, akkor megosztom veletek is.



Hozzávalók:

- 2 kg nagyobb fejű csiperkegomba
- 3 nagy fej vöröshagyma
- Panírozáshoz liszt, tojás és morzsa
- Olaj a sütéshez
- Só ízlés szerint

~ 8 ek ecet (20%-os)
~ 8 ek kristálycukor
~ 1.5 liter víz
- Babérlevél ízlés szerint
~ fél ek egész bors
- Szegfűbors ízlés szerint
- Opcionálisan mustármag


Elkészítés

A gombát megpucoljuk, és lobogó, jól megsózott vízbe dobjuk, majd benne hagyjuk 4-5 percig. Leszűrjük és bepanírozzuk, majd bő olajban kisütjük.
Közben a hagymát megpucoljuk és vékony karikákra reszeljük.
A kirántott gombát és a hagymakarikákat egy (hőálló) tálban rétegesen egymásra pakoljuk: egy sor gomba, egy sor hagyma...
A ecetből, a cukorból és a vízből levet készítünk saját szájízünk szerint (mi szeretjük pikánsan ecetesre és édeskésre készíteni, ezért csak opcionálisan írtam a mennyiségeket.)
Teszünk bele babérlevelet, egész borsot, szegfűborsot és mustármagot, majd az egészet jól összeforraljuk. 
Felforrás után leszűrjük és azonnal a hagymás gombára öntjük, hogy jól ellepje az egészet.( Ha kihűtjük a levet és úgy öntjük rá, akkor a bunda leválik a gombáról).
Amikor már langyos, akkor  hűtőbe tesszük és ha hidegre hűlt, már ehetjük is. Vigyázat, mert nem lehet abbahagyni!

Ez a recept természetesen ugyanígy használható halhoz, húshoz és más zöldségekhez is (a cukkini isteni), csak simán rántsuk ki előtte  őket, ahogy szoktuk.

Jó étvágyat!


Ismeritek ezt az ételt?
Mit gondoltok róla?