SZÁJÁPOLÁSI RUTINRégóta vár ez a poszt megírásra, de volt egy aprócska változás a csapatban, így kivártam addig, amíg teljes képet kapok az új kis kedvencemről. Most már úgy érzem, hogy kiforrott a véleményem, úgyhogy csapjunk is a lovak közé és beszéljünk a szájhigiéniáról! Ha már van bőrápolási rutin, meg hajápolási rutin, miért ne lehetne szájápolási rutin is, nemde?
Előrebocsátom, hogy nem vagyok fogorvos, sem dentálhigiénés szakember, egyszerűen csak érdekel a téma, mivel a fogsorom az egyike azoknak a kevés dolgoknak magamon, amit nem cserélnék el semmiért. Így érthető módon próbálom a lehető legkörültekintőbben ápolni és óvni, erről olvashattok most.


Személy szerint azt vallom, hogy lehet valakinek tökéletes a sminkje, járhat designer ruhákban és ondolált hajjal, mindent elmond az illetőről az a tény, ami akkor fogad bennünket, amikor kinyitja a száját. (Jelen esetben most a szó szerinti értelmezésre gondolok). Elborzadva olvastam egy tavalyi felmérés eredményét, mely szerint a magyarok elég nagy része napi egyszer, vagy még egyszer sem mos fogat, sokan a fogselymet még csak hírből sem ismerik, a fogkefét pedig van, aki csak 1-2 évente! cseréli ki. És hogy ne örüljünk, a rendszeres fogmosók közel fele is szereti ellébecolni a fogmosás idejét, és az ajánlott 2 perc helyett csak 1 percet áldoz a fogai tisztítására. Elkeserítő, ugye?
Azért remélem, hogy az én olvasóim abba a körbe tartoznak, akik rendszeresen és alaposan ápolják a fogukat, mégis fontosnak tartom, hogy írjak erről, hiszen a magyar blogszférában eddig csak elvétve találkoztam a témával. Pedig ha belegondolunk, ez is szépségápolás valahol, nemde? :)

A fenti képen láthatjátok egyben a kis csapatot, akiket én használok nap mint nap a fogaim egészségének megőrzéséért. Annak ellenére, hogy jó géneket örököltem és odafigyelek rájuk,  négy tömött fogam van jelenleg, ebből kettő még általános iskolából maradt rám, kettő pedig elkerülhető lett volna, ha a húszas éveim elején nem lébecolom el a rendszeres fogászati ellenőrzést. Végül fogkőeltávolításnál derült ki, hogy van két lyukas fogam is, mivel én semmit nem éreztem belőle. Tehát nem feltétlenül jelzi fájdalom a bajt, ezért is mantrázzák annyit a szakemberek az ellenőrzés fontosságát. Megelőzni sokkal egyszerűbb (és olcsóbb), mint helyrehozni, ezt ne feledjétek!


FOGKEFE


Ő volt az oka, hogy késett ez a poszt, mert a húsvéti nyuszi tojt nekem egy elektromos fogkefét. Mivel előtte csak és kizárólag manuális fogkefével volt dolgom, szerettem volna kitapasztalni a hatását és a működését, hogy őszintén tudjak róla írni. Ez egy Braun Oral-B TriZone 500 típusú fogkefe, ami percenként 7600-at oszcillál (vagyis rezeg) és 20.000 pulzálást képes végezni, magyarul a kézi fogmosáshoz képest brutális a hatékonysága. Először nagyon furcsa érzés ezt használni, fel kell készülni rá, hogy mindenhol nyálas lesz az ember és úgy érzed hogy az agyad is kirázza a helyéről, de 2-3 alkalom után már bele lehet jönni. A hatása pedig döbbenetes, én utána nem tudtam levenni a nyelvem a fogamról, annyira nem hittem el, hogy ekkora a különbség, pedig igyekeztem előtte is mindig alaposan és helyesen fogat mosni. Egy szó mint száz, ha teheted, akkor válts elektromos fogkefére, manapság már 3-4 ezer forintért is lehet kapni a DM-ben saját márkás fogkefét vagy éppen az Oral-B legolcsóbb (és egyik legnépszerűbb) darabját, a Vitality-t. A pótfejek sem vészesek, hiszen 2-3 havonta kell cserélni, és ha nem akar az ember eredeti fejet venni rá, akkor a drogériás saját márkások közül is válogathat, mert általában illik hozzá. Az Oral-B fejek ráadásul indikátorszálasak, vagyis elhalványodnak, ha ideje van a cserének.
Ha mégis ragaszkodunk valami miatt a kézi fogmosáshoz, akkor törekedjünk rá, hogy soft vagy super soft kefét válasszunk, hiszen a keményebb szálak sem tisztítanak hatékonyabban, maximum tönkreteszik a fogínyt. Az én nagy favoritom a Dontodent Sensitive fogkefe volt, de gyakran vettem még Signal Sensitive Expert fogkefét is, és a bölcsességfogaimhoz mindig hozzáfértem az Elmex Sensitive fogkefével. A puha fogkefe egyetlen hátránya, hogy a fogkőre hajlamos egyéneknél segíti a fogkő kialakulását. Bármennyire is jónak tűnnek még, legalább!! 3 havonta cseréljük ki a fogkefénket. Ne féljünk, mert nem veszik kárba a használt sem, ugyanis remekül lehet vele fugát sikálni.
A helyes fogmosás menetét pedig ebben a videóban mutatják be. A lényeg: sikáló mozdulatok (nem körkörös!) és 45 fokos szögben tartott fogkefe. És ne feledjük, kvadránsokként minimum fél perc, így lesz meg a kötelező két perc!


FOGKRÉM


A fogkrém a legkevésbé biztos pont a rutinomban, mármint mindig használok, csak nem feltétlenül ugyanazt. Sok vita folyik a mai napig arról, hogy a fluorid ártalmas-e vagy sem. Én nem igazán szelektálok e szerint, hiszen amennyi fluorid található a fogkrémekben vagy a szájvízben, az elenyésző mennyiség, főleg hogy le sem nyeljük. Gyerekeknél persze más a helyzet, de szerintem felnőttként nem kell rettegni tőle, sőt, jót tesz a fogzománcnak (ezt nem én mondom, hanem a kutatások).
Jelenleg a Vademecum Ultra Fresh 16 nevű fogkrémet használom, még elég friss az élmény, nemrég kezdtem meg és nem használtam még előtte. Az állaga géles, a színe brutálkék (fogfehérítő szín, hello szia!) az íze pedig rettentő érdekes. Olyan érzésem van amikor fogat mosok vele, mintha egy mentol ízű mezőt legelnék egy kis fakéreggel vegyítve. Ez nyilván a gyógynövényeknek köszönhető, amik benne találhatóak. Hatása jó, jól tisztít és habzik rendesen (köszönjük sls), nem csípi szét a szám. Kifogásolni csak a csomagolást tudom - ki nem állhatom a letekerős kupakot, mert tízből legalább hatszor leejtem - és azt, hogy nem CF.
Fogkrémválasztásnál érdemes a problémára szűkítve keresni, hiszen más fog beválni annak, akinek fogínysorvadása van és annak is, aki csak a kávézás és a dohányzás nyomait szeretné eltünteti, de semmilyen más problémával nem küzd.

FOGPOR

Amikor először hallottam a Dentomin fogporról, csak legyintettem, hiszen nem tudtam elképzelni, miért lenne jobb "homokkal" fogat mosni mint fogkrémmel. A fogpor nem más, mint természetes ásványi anyag (Zeolit) őrlemény. Az enyém nem a legjobb, mert van benne sls és még egy csomó adalékanyag, de lehet kapni natúr és gyógynövényes változatot is, ami ráadásul dupla mennyiség és még olcsóbb is, mint ez!
Az első élmény nem volt túl jó, mert konkrétan letüdőztem egy adagnyit, így krákogással és köhögéssel bélyegezte meg a további napomat. Semmiképp ne vegyünk levegőt, mielőtt a por el nem elegyedik egy kis nyállal, mert rossz lesz. Higgyetek nekem!
A hatása csodálatos, remekül tisztít és friss érzés a használata. Kipróbáltam magában is, de én sokkal jobban szeretem fogkrémmel együtt használni. Elsősorban amiatt alkalmazom, mert állítólag segít meggátolni a fogkőképződést, amivel én rendszeresen küzdök. Nem használom minden nap, heti 3-4 alkalommal mártom bele a fogkefémet. Állítólag a gyakori használat koptatja a fogzománcot, így csak óvatosan!
A csomagolása utálatos, folyton kiborul és nagyon tele is van, viszont cserébe magyar termék.


FOGSELYEM

Az eszköz, aminek minden fürdőszobában kötelezőnek kellene lennie! A fogkefe, bármilyen alaposan is használjuk, nem képes eltávolítani a fogközökben megbúvó lepedéket és ételmaradékokat. Erre találták ki a fogselymet, amit manapság rengeteg verzióban lehet kapni: van viaszos, ízesített, vékonyabb, vastagabb, sodrott, lapított és keretes. A szélesebb fogközökkel rendelkezők fogköztisztító kefével helyettesíthetik, a koronások és a fogszabályzósok is megtalálják a nekik való termékeket.  A képen szereplő Dontodent egy keretes változat, nekem is furcsa volt először használni, de kis gyakorlással kényelmesebb mint a kitekerhetős változatok, viszont figyelni kell, mert könnyen felsérti a fogínyt. Egyetlen bajom vele, hogy a szűkebb fogközökbe nehezebben férek be vele. Nagyjából 300 forint a DM-ben, és még kis szütyő is van hozzá, hogy a táskánkban is tarthassunk egy darabot! A hagyományos, kitekerhető változatokkal a legjobb kezdeni, nekem ez a Colgate fogselyem volt az első, és roppant könnyű volt bánni vele, mert viaszolt és vékony, lapos kialakítású. Utána sokáig Oral-B selymet használtam, ez mentolos volt és kicsit vastagabb, de remekül végezte a dolgát. A legrosszabb ami valaha is a fogaim között volt, az a Rossmann saját márkás terméke, a Prokudent fogselyem.  Foszlott, elszakadt, csikart, jaj nagyon utáltam...
A fogselyem nem váltja ki a fogmosást, de elengedhetetlen kiegészítője annak. Itt egy videó a helyes technikáról, mert bizony ezt is el lehet rontani!

SZÁJVÍZ

Szájvizet használni luxus, mert úgyis kiköpjük ugye (ezt konkrétan előadta nekem  így valaki). Szerintem viszont nem luxus, hanem fontos eleme a fogápolásnak, hiszen nem csak a friss leheletet biztosítja, hanem sok kórokozót is elpusztít a szájüregben. Meg kell különböztetnünk az általános, napi használatra kifejlesztett szájvizeket, ilyen például a Listerine, az Elmex, Aquafresh és nagyjából minden, drogériában kapható termék. A kúraszerűen alkalmazandó, (általában) gyógyszertárakban beszerezhető szájvizeket gyakran fogorvosi utasításra kell használni olyanoknak, akik valamilyen fogbetegséggel küzdenek. Ilyen szájvizek például a Chlorhexamed, a Corsodyl, és a Gengigel
Én sokáig csak Listerine-t használtam, a kék és a zöld változatot váltogattam. Szerettem, de brutálisan erős és szerintem túl van árazva. Kipróbáltam még a Colgate szájvizet is, arra határozottan emlékszem hogy nem szerettem, de hogy pontosan miért nem, azt már nem tudom. Most ezt a saját márkás Dontodent szájvizet használom, és őszintén szólva, tud annyit, mint a dupla ennyibe kerülő Listerine. Kellemes, mentolos íze van, nem mar, de maximálisan frissít. Bónuszként még antibakteriális is, és az összetevői is csodásak, mi kell még?


Lehetne még fokozni a dolgot nyelvtisztító használatával is, de én ezt megoldom fogmosás közben, szerintem az is ugyanolyan hatékony mint egy erre kifejlesztett eszköz.

A legfontosabb, hogy ne féljünk a fogorvostól, mert csak ő fogja tudni megoldani a problémánkat és ha bármi szokatlant tapasztalunk, akkor keressünk fel szakembert és kérjük ki bátran a véleményét a fogápolási termékekkel kapcsolatban is. Ti milyen termékeket használtok?
Küzdötök valamilyen fogbetegséggel?
Fontos számotokra a szájhigiénia?