18 DOLOG, AMIVEL CSAK EGY MACSKA MELLETT SZEMBESÜLSZ
Kicsivel több, mint két éve vagyok cicatulaj, és ez elegendő idő volt arra, hogy megedződjek és kiismerjem a macskákat minden tekintetben. Úgy gondoltam, hogy egy kis szösszenetben összeszedem azokat a dolgokat, amikkel meglepődve találkoztam első macskásként és a meglepődés mellett mosolyra is késztetett.
Nekem benti cicám van, így csak ebből az aspektusból tudok nyilatkozni, de kommentben várom a ti tapasztalataitokat is! :)

1. Soha többé nincs szükséged ébresztőórára. Egy-két alkalom után a cicád megjegyzi az időpontot, és fel fog kelteni. Mindig. Hétvégén is.
2. A macskák fordítva vannak bekötve. Ha azt mondod neki, hogy nem, akkor tuti megcsinálja. Ha megengedsz neki valamit, az onnantól kezdve nem lesz érdekes.
3. Lehet, hogy még nem tudsz róla, de befogadtál egy kukkolót a házadba, aki ráadásul nem is próbálja leplezni a perverzióját. Mindegy milyen privát dolgot csinálsz, ő ott van és zavarba ejtően,  áhítattal és mozdulatlanul figyel.
4. Ha te akarod dögönyözni, akkor megvető pillantással jutalmaz és orrát felhúzva arrébb megy. Amikor ő akarja, hogy simogasd, akkor képes akár a laptopot is kilökni az öledből, vagy kérdés nélkül felfeküdni az öledbe, miközben te éppen trónolsz ott, ahová a király is gyalog jár.
5. Nem lehet dobozt és táskát hagyni előttük. Mindegy milyen formájú és milyen méretű, nekik bele KELL menni.


6. Ha viszket valamid, igyekszel a legnagyobb gyorsasággal és a legkisebb hanggal segíteni magadon, ugyanis a macskád kamikaze módjára veti rád magát, ha észreveszi hogy vakarózol.
7. A macskáknál a bújócska kimerül annyiban, hogy van-e szemkontaktus vagy nincs. Ha nem látja a szemed, akkor ott sem vagy és fordítva.
8. Sosem veszünk nekik játékot és fekhelyet. Minden macskatulaj elköveti a hibát, de hamar rájövünk, hogy a cicáknak az alufóliagalacsin a legjobb móka és a kanapé/fotel is sokkal kényelmesebb bármilyen földön lévő cicaágynál.
9. Imádják a frászt hozni ránk azzal, hogy elbújnak pici és sötét helyekre, ahol soha az életben nem jutna eszedbe keresni.
10. A macskák a legjobb munkafelügyelők: bármit csinálsz, nekik ott kell lenni és feszült figyelemmel követik az egész folyamatot.

11. Rá vannak izgulva a ceruzákra és a füzetekre. Felejtsd el, hogy leülsz az asztalhoz valamit kézzel írni, mert esélytelen vagy. A macskád jön és ráfekszik a füzetre, kiütögeti a tollat/ceruzát a kezedből és addig idegesít, amíg hagyod a fenébe az egészet. Egyes macskák a billentyűzetre is képesek ráfeküdni a cél érdekében.
12. Ha már számítógép: tudnak ám kódolt üzenetű e-mailt küldeni és ismernek olyan billentyűkombinációkat is, amikről előtte fogalmad sem volt, hogy léteznek. Persze visszacsinálnod már neked kell: például a 90 fokot elfordult monitor extrán lekicsinyített képén kicsavart nyakkal bámulva a guglit.
13. A leghülyébb pozíciókban képesek édesdeden aludni.

14. Van bolondórájuk, méghozzá éjszaka 10 és éjfél között valamikor. Ilyenkor bekapcsol egy gomb a  fejükben és körberohangálnak a lakásban, miközben gürrögnek és pürrögnek, a szőnyegek meg csak random repülnek utánuk. Állatbarát alsó szomszédok előnyben.
15. Kiesznek a vagyonodból. Kétféle típus van: az egyik amelyik annyit eszik amennyit nem szégyell, mindegy mit, csak ennivaló legyen. A másik fajta pedig a válogatós disznó, akinek már felvásároltad minden márka minden fajta cicaeledelét, mégis megunja 1-2 alkalom után.
16. Az ablakod nagyjából pucolás után 1-2 óráig marad makulátlan, ugyanis a cicamozizás elengedhetetlen feltétele, hogy nedves nózival apró pöttyöket rajzoljanak az ablak egész alsó felületére. 
17. Ha tornázol, azt hiszi hogy neki produkálod magad és folyton neked-és rád ugrál.
18. Minden érzelem és gondolat leolvasható az arcukról. Ránézel és simán tudod, hogy most a halálba kíván, játszani akar, duzzog, boldog vagy álmos.