FAGYIT OTTHON, EGÉSZSÉGESEN? IGEN!



Ki ne szeretné a fagyit, főleg ilyen trópusi hőségben, ami az utóbbi napokban jellemző kis hazánkra? Én bevallottan fagyi-fanatikus vagyok, télen sem esik nehezemre betolni egy (fél) dobozzal, nem hogy ilyen gatyarohasztó hőségben... A baj csak az, hogy jelenleg nem fér bele az életembe sem a bolti, sem a városban kapható isteni gombócos és csavaros fagyik élvezete, hiszen éppen vért verejtékezve készülök egy eseményre, ahol jól akarok kinézni. Ennek ellenére nagyon kívánom a hideg édességet, de erős vagyok és nem csábulok el.
Mit tesz ilyenkor az egyszeri leány? Hát csinál magának diétás fagyit!
Nem kell hozzá szinte semmi, csak egy turmixgép, egy fagyasztó, némi gyümölcs, esetenként natúr joghurt és kész is vagyunk. Megmutatom nektek is a kedvenceimet, hátha kedvet kaptok egy kis egészséges nasihoz! (Ezek maximum két fős adagok, ha többet szeretnétek készíteni, akkor számoljatok rá).



Szerencsére még tart az eperszezon, így ha megtehetitek akkor fagyasszatok le belőle pár csomaggal, mert télen nagy öröm lesz ha megtaláljátok a hűtő mélyén. Én azért még kihasználom a friss termést, a zöldségesünk isteni földiepret hozott legutóbb, fel is használtam nyomban. A fenti fagyit már láthattátok Facebookon, egy izzasztó edzés után készítettem magamnak, emiatt került bele egy kis proteinpor is. A protein jó dolog, főleg ha sportoltok, ráadásul finom dolgokat lehet velük kutyulni, mit ahogy a fenti példa is mutatja.

Recept
Két maréknyi epret turmixba teszek, mellé másfél kanál proteinport (nekem most vaníliás volt, de ha epres az még jobb), fél deci zsírszegény tejet és ugyanennyi vizet teszek hozzá, plusz ízlés szerint édesítőt (nekem ebben nyírfacukor van) és egy kevés friss citromot facsarok bele. Összeturmixolom, majd beteszem a fagyasztóba, és nagyjából 20 percenként átkeverem habverővel, egészen addig, amíg teljesen meg nem fagy, így nem lesz olyan kásás. 

A házilag készült fagyikat is ki kell venni fogyasztás előtt a fagyasztóból, különben nem lehet szépen adagolni! Nagyon hidegen kásásnak tűnik, ha egy picit enged, akkor tökéletes lesz!



Imádom a citromfagyit, főleg ha csoki van alatta/fölötte/mellette, nincs is jobb ilyen melegben mint egy jó adag savanykás és pikáns hűsítő. Mint a kép is mutatja, ebből a fotózásra már nem sok maradt, a doboz aljából kapirgáltam ki ezt a három kis gombócot is. Ezt a receptet sem bonyolítottam túl, megnéztem mi van itthon és összedobtam őket. Az eredmény isteni lett! :)

Recept
Három pohár natúr joghurtot (nem Activiát, mert annak fura mellékíze van) turmixba öntök, belefacsarok 2 (vagy ha pikánsabban szeretném, akkor 3) citrom levét, és egy citrom alaposan megmosott héját is hozzáteszem. Ízlés szerint édesítem, majd pedig a fagyasztóba teszem és 20 percenként átkeverem, amíg meg nem fagy.

Szintén előbb ki kell venni egy picivel fogyasztás előtt. Ez a fagyi egy kicsit kásásabb, de ez nem von le semmit az élvezeti értékéből.



Szegény nem túl jól marketingeli magát a kép alapján, de ez csakis az én saram, mert a negyven fokos lakásban piszok gyorsan olvad. Szóval beszéljünk az avokádóról. Magában nem szeretem, egyrészt borzasztó az állaga és az íze is taszító számomra. Azonban remekül használható pont e két tulajdonsága miatt többek között fagyialapnak, mert fantasztikusan krémes és elég semleges ízű ahhoz, hogy más, finomabb dolgok elnyomják. Bármivel lehet kombinálni, én most meglepő módon, eperfagyit csináltam belőle #eperforpresident

Recept
Egy nagyobb, érett avokádó húsát kikaparom, hozzáteszek két marék nagyobb szemű epret, negyed pohár joghurtot, egy fél citrom levét és ízlés szerint valamilyen édesítőt. Alaposan összeturmixolom, majd időnként megkevergetve fagyasztom.

Szintén előbb ki kell venni egy kicsit, és hála az avokádónak, isteni krémes fagyit kapunk!




A végére hagytam az #alltimefavorite házi fagyimat, amit még soha semmi nem tudott überelni és ami miatt általában mindig tartok a fagyasztóban néhány karika banánt. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem a banán és a csoki egymásnak lettek teremtve, imádom ezt a két ízt együtt. Nem emlékszem már, hogy hol találtam a receptet, de nagyjából 2-3 éve rendszeresen készítem ezt a fagyit ha édes éhes vagyok és egészségesen akarom megoldani a problémámat. Ebbe is lehet proteint tenni, de én nem szoktam, mert anélkül is finom.

Recept:
Egy nagyobb banánt (lehet jó érett) felkarikázok, majd pedig mélyhűtőbe teszem. Ha megfagyott, akkor turmixgépbe pakolom (ha tudom akkor szétszedem a karikákat, mert úgy könnyebben lehet turmixolni), öntök hozzá nagyjából 1 dl zsírszegény tejet, pakolok rá egy nagy púpos evőkanál holland kakaóport és ízlés szerint édesítőt. Alaposan összeturmixolom, figyelve, hogy ne maradjon benne banándarab.. Ezt a fagyit akár azonnal is lehet enni, hiszen a banán fagyott volt, de én szeretem még egy fél órára mélyhűtőbe tenni, úgy lesz az igazi.

Isteni krémes fagyit kapunk! :)



Remélem, hogy tudtam nektek újat mutatni és írjátok meg ha kipróbáltátok valamelyiket, kíváncsi vagyok hogy ízlett!


Szoktatok otthon fagyit készíteni?
Van fagyigépetek?
Melyik a kedvenc fagyitok?