MÚLT SZÁZADI LIMONÁDÉ - IDA REGÉNYETavaly táján happoltam a Rukkolán ezt a könyvet, utólag már magam sem értettem miért, hiszen hála a jó magyar oktatási rendszernek, sajnos a kötelező magyar klasszikusoktól reflexből fázni kezdek a mai napig - már gyerekként sem szerettem ha megmondták mit kell csinálni/olvasni/szeretni. Persze azóta már rengeteg esetben rájöttem, hogy nem rosszak ezek a könyvek, sőt! - mégis megmaradt bennem némi fenntartás, főképp ha Jókai több tízoldalas leírásaira gondolok.
Szóval elhappoltam ezt a Gárdonyi regényt, amiről a Molyon csupa jókat írtak, és arra gondoltam, hogy az Egri csillagok sem volt traumatikus élmény, hát lássuk milyen egy tipikusan nőknek íródott szépirodalmi limonádé a múlt századból! Mégis kellett egy év mire ténylegesen elővettem. Lássuk  is, hogy tetszett!


A lány édesanyja meghal, a dúsgazdag édesapja pedig nem akarja ellátni a lányát, ezért bentlakásos iskolába küldi, ahonnan végül kirúgják a lányt, így az apja kénytelen visszafogadni a házába, de látványosan útban van neki. 
A fiatalember tehetséges művész, azonban nem tud befutni, így újságíróként tengeti az életét, amikor hírt kap, hogy az egyetlen családtagja, a húga bajba került ezért azonnal pénzt kell kerítenie. Rengeteg pénzt! 

Így kerül egymás mellé a két szereplő: Idát (mert hogy így hívják a főszereplőnket) apja "meghirdeti " az újságban, Csaba (a másik szereplőnk) pedig jelentkezik érte a hozománya miatt. 
Ez akár egy dél-amerikai szappanopera leírása is lehetne, de ha belegondolunk, bőven megállná a helyét a történet a modern könyvpiacon is: kényszerházasság, gyönyörű és tapasztalatlan nő, jóképű és gáláns férfi, megegyezés egyetlen együtt töltött évről és persze nyilvánvaló végkifejlet. Ha megspékelnénk némi hardcore szexjelenettel, még nemzetközi bestseller sztori is lehetne manapság, nemde? Gyors olvasó vagyok, viszont a szépirodalomnál mindig próbálom visszafogni magam, mert kár lenne átrohanni a gyönyörű szövegen és a szavakon, szófordulatokon, amik manapság már kikoptak a nyelvünkből.  Szinte lubickol az ember ennek a szövegében is, annyira szép és kifejező, egyáltalán nem unalmas és monoton. Jó volt belelátni az akkori dolgok menetébe is - például hogy cselédért úgy mentek a módosabbak a cselédboltba, mintha kenyeret venni mennének, vagy hogy Idának eszébe sem jut továbbtanulni amikor lehetősége adódna rá, ő feleség akar lenni. Érdekes korrajzot is kapunk bónuszként a romantika mellé.

A karakterek szerethetőek voltak, bár azért Idának néha adtam volna szívem szerint egy tockost a naivitása és a makacssága miatt, Csabában pedig idegesített az állandó titkolózása. 
Az első könyvben megismerjük a szereplőket és a hátterüket, továbbá a találkozásukat és az esküvőt, a másodikban kezdődik az igazi együttélés és egymáshoz csiszolódás. A müncheni művészvilág leírása a kedvencem volt, Gárdonyi remek karaktereket és hangulatot teremtett, teljesen beszippantott olvasás közben. De ezt már megszokhattuk tőle. Az érdekes az, hogy az egész könyvben még egy csók, annyi sem csattan el, mégis az apró lelki rezdüléseikből tisztán érezhető, hogyan kerülnek egymáshoz egyre közelebb a szereplőink. Na ez a zseniális írói bravúr!


Egy szó mint száz, ez egy habkönnyű romantikus regény, véletlenül sem az a fajta ami megüli a gyomrot, hanem inkább simogatja a lelkedet. Nem is a végkifejlet a lényeg, hiszen azt sejteni lehet már az első perctől, hanem a rögös, de végtelenül bájos út, amíg eljutunk addig. Limonádénak neveztem a címben. A maga korában bizonyára az is volt, szinte látom magam előtt, ahogy az meglett asszonyok és fiatal lányok egyaránt sóhajtozva olvassák a strandon a napernyő alatt, mint ahogy manapság tesszük mondjuk Sophie Kinsella műveivel.

Én nagyon örülök, hogy végül nem hagytam a polcon porosodni, és biztatlak titeket is hogy olvassátok el ha romantikus könyvre vágytok, hiszen a szépirodalom nem minden esetben egyenlő a vérkomolysággal és az unalommal. Kincsek rejtőznek azokon a családi könyvespolcokon! :)
Megtalálható szerintem minden második háztartásban, ha pedig mégsem, akkor a ITT ingyen elolvashatjátok vagy letölthetitek.