VIGYÁZZ! KÉSZ! POSZTOLJ! - MEG LEHET-E ÉLNI A BLOGOLÁSBÓL?


Forrás

Meglehetősen érdekes témát sorsolt Szilvi két héttel ezelőtt, azóta is gondolkodom, hogy mit kellene írnom, hogy hosszabb legyen a poszt három mondatnál.

Kezdjük először is a címben feltett kérdésre a válasszal: nem, idehaza nem lehet megélni a blogolásból véleményem szerint, legalább is a nagyon nagy átlagnak nem. Persze én nem vagyok mindentudó, de úgy sejtem, hogy többen is megteszik ezt a blogszféra különböző sarkaiból a nagyobb nevek közül, vagy ha nem is a blogolásból élnek konkrétan, akkor a blog adta hírnévből, aminek köszönhetően elvállalnak és indítanak különféle projekteket, vagy jutnak olyan lehetőségekhez, amikhez a blog nélkül lehetetlen lett volna. Ott van például Oravecz Nóra. Egyszerű bloggerből hihetetlen marketinggel több könyves író lett, és nincs ember aki ne ismerné a nevét idehaza, ha máshonnan nem, akkor a Facebook üzenőfalról biztosan. Tudjátok, hogy nem vagyok a rajongója, de azt, amit és ahogy felépített maga köré, nagyon csodálom és értékelem.

Forrás

Na de vissza a kérdéshez. Én optimista vagyok (meg jövőbelátó is), emiatt biztosra veszem, hogy pár év múlva ez már nem lesz kérdés. Magyarország mindig le van maradva a kanyarban, hiszen ami külföldön már természetes, az itthon majd hosszú évek múlva lesz az. A cégek igenis kezdik felismerni, hogy egy bloggerrel könnyebben eladhatóak a termékek, jelenleg is naponta látjuk a szponzorált posztokat a különböző blogokon. Az más kérdés, hogy ki jár jobban ezekkel, mert valljuk be, józan ésszel átgondolva nem éppen igazságos az ingyen termék kontra ingyen hirdetési felület felállás. A nagy blogok, akiknek naponta több ezer kattintásuk van több (tíz,száz)ezer feliratkozóval a hátuk mögött, igenis megérdemelnék, hogy megfizessék őket azért, ha egy termék vagy márka mögé állnak. Szerintem ez nem olyan nagy dolog manapság, amikor egy tévéreklám a kereskedelmiken vagy egy páros oldalas hirdetés valamelyik glossyban annyiba kerül, hogy az ember lánya menten összepisili magát az összeg hallatán. De addig, amíg maguk az érintettek - vagyis mi - bele sem merünk gondolni, el sem merjük hinni, hogy lehetséges megélni a blogolásból és pénzt várni a munkánkért, addig a válasz a kérdésre továbbra is nem lesz. Azonban mint mondtam, én optimista vagyok és hiszek benne, hogy 5-6 év múlva igenis, lehetséges lesz megélni a blogolásból, amennyiben valaki lelkiismeretesen és magas színvonalon műveli azt. Legyen igazam!
Ti mit gondoltok erről?