ÓNODY HELGA - RUHATÁR | A TE RUHATÁRAD VAJON RENDBEN VAN?


Az enyém ugyanis nincs. Nem mintha nem lettek volna eddig is kétségeim ez ügyben, de mielőtt még az utolsó oldalra értem volna Ónody Helga ruházkodásról szóló könyvében, már biztosan tudtam, hogy itt (vagyis hát ott, a szekrényben) változások kellenek. Na de kezdjük az elején a történetet!
Helgát a blogolás kapcsán ismertem meg virtuálisan, és blogja, a Stílusnotesz nagyon hamar az egyik kedvenc olvasmányommá nőtte ki magát. Amióta az eszemet tudom, vonzódom a minőségi és elegáns dolgokhoz - még akkor is, ha sok esetben nem engedhetem meg magamnak -, így szinte faltam minden sorát amikor felfedeztem magamnak az írásait. Helga ugyanis nem másról ír nekünk, mint a luxusholmikról, az elegancia alapjairól, az etikettről, Párizs csillogó oldaláról és a stílusosságról. Ugyan, mi a különleges ebben - kérdezhetnénk-,  hiszen naponta sokan, sokféleképpen ragadják meg a ilyen témákat. Ő azonban nem a kanapén ücsörögve összecsipegetett félinformációkból osztogatja a tudást, hanem saját életéből és tapasztalataiból merítkezve segít eligazodni egy olyan világban, amiről a legtöbben csak álmodozunk. Teszi mindezt közvetlen, néha kissé szarkasztikus, de sohasem sznob stílusban.

Pár hónapja kiderült, hogy a blog után egy magasabb szintre ugorva már könyv formájában is olvashatjuk Helga tanácsait az öltözködéssel kapcsolatban. Természetesen nagyon megörültem a hírnek, annak pedig még inkább, hogy elsőként olvashattam el a művet. Sajnos a könyvbemutató összejövetelre nem volt módon elmenni, de ITT megnézhetitek, milyen hangulatos volt az egész.


A Ruhatár egy jól összerakott, szépen kivitelezett könyv lett. Koktélruhás grafikával, feltűnően nőies színnel készült a borító, amit én a tartalomhoz mérten egy kicsit bohémnek érzek. Kétségkívül figyelemfelkeltő, de szerencsére nem harsány és közönséges értelemben, hanem amolyan csajosan. Belül minden tökéletes, egyetlen elütést találtam, de ez megbocsátható a magánkiadás fényében (láttam már cifrákat nagy csinnadrattával kiadott bestsellereknél).
Gyakorlatilag egy délután alatt kivégeztem, így mondhatnám azt, hogy ez egy könnyű olvasmány. Bizonyos szempontból ez igaz is, hiszen Helga fogalmazásmódja, írói stílusa, és kis sziporkái révén csak úgy olvastatja önmagát a könyv, azonban a fejemben zsongó rengeteg információ, amit az olvasás után képtelen voltam egyben feldogozni, nem erről tanúskodik.  Ez egy tökéletes beleolvasgatós könyv, amit csak lekap az ember a polcról és elolvas egy fejezetet. Annak ellenére, hogy nem keménytáblás és nincsenek benne képek sem (sajnos), teljesen bátran merném coffee table book-nak is nevezni. 

A három részre tagolt tartalom teljesen az alapoktól kezd építkezni, hogy a végére eljuthassunk ahhoz, amit mindenki tudni akar: hogyan építsünk fel egy számunkra tökéletes ruhatárat és hogyan diktáljuk mi a divatot!

Az első részben egy mini anyagismeret szemináriumon vehetünk részt, ugyanis az alapanyagokat és a kelmetípusokat vesézi ki a szerző. Kétségkívül nem ez a legizgalmasabb része a könyvnek, de teljesen megértem az okát, hogy miért itt kezdődik. Ahogy Helga is írja, ez a téma sajnálatosan elhanyagolt manapság, pedig már a vásárlás pillanatában tisztában kell(ene) lennünk adott ruhadarab tulajdonságaival, hogy tudjuk mire számíthatunk a későbbiekben. 
Feszes, konkrét tényeket közlő fejezet, aminek olvasásakor végig volt némi egyetemi jegyzet-utánérzetem, amit csak erősített a tény, hogy ez egy interaktív könyv, így beleírni szinte kötelező. A végén szomorúan láttam az összesítést, mely szerint - nem túl meglepő módon -  jóval nagyobb többségben képviseltetik magukat a műszálas vagy műszállal kevert ruhák a szekrényemben a természetes, vagy nemesebb alapanyagúakkal szemben.A második, egyben legterjedelmesebb rész a szekrénybevalókat veszi sorra, a bugyitól kezdve egészen az ékszerekig. Helga nem a tutit akarja megmondani ebben a fejezetben, hanem azokat az alapszabályokat mondja el, amelyeket érdemes figyelembe venni (a többi tényező mellett) vásárláskor, amennyiben bárhol és bármikor vállalható ruhatárat szeretnénk összehozni. 
A darabokat hordhatóság szerint is osztályozza, hiszen ami megállja a helyét egy könnyed városi összeállításként, az egy üzleti megjelenésnél nem biztosan szerencsés választás. Megkülönböztet divat-, casual-, városi-, üzleti- és alkalmi ruhadarabokat. Ez a fejezet tele van apró és érdekes információkkal, megtudhatjuk többek között, hogy bizonyos körökben újgazdag szokásnak tartják, ha görcsösen összepárosítjuk a cipőt a táskánkkal, vagy hogy a szoknyát elméletileg felülről kellene felvenni. A fejezet szuper lehetőséget adott arra, hogy összegezzem a ruháimat. Nagy meglepetés nem ért, mert eddig is tudtam, hogy rengeteg felesleges divatgöncöm van, ellenben a fontosabb darabok közül még jó néhány beszerzésre vár. Ilyen például egy eredeti bőr perfecto, a tökéletes farmer, egy jó szabású zakó, de a leginkább a kiegészítőim terén akad mit pótolni.

A utolsó (számomra legizgalmasabb) harmada a könyvnek hasznos és okos tanácsokat ad a választással kapcsolatban. Kitér a színekre, a testalkatra, a divatra, és tisztázza a dresszkód fogalmát, valamint fajtáit is. Megtudjuk, hogy milyen szempontok alapján érdemes összeállítani az alapruhatárunkat, valamint azt is, hogy mely darabokat érdemes az alapruhatár elemeként kezelni. Kapunk vásárlási tanácsokat is, arra helyezve a hangsúlyt, hogy a vásárlás egy tudatos, jól átgondolt és megtervezett folyamat legyen,  annak érdekében, hogy az új darab minden szempontból tökéletes legyen számunkra. Ez a legtömörebb rész a műben, de ez nem azt jelenti, hogy unalmas vagy szájbarágós lenne, sőt!

Összességében nagyon szerettem ezt a könyvet. Olyan érzés volt olvasni, mintha Helga, afféle jóságos tündérkeresztanyaként  ahelyett, hogy egy suhintással tökéletes ruhát varázsolna ránk, inkább kézen fogna, és bevezetne a stílus és elegancia titkos birodalmába, hogy aztán együtt fedezzük fel az ott megbúvó titkokat. Nem mondom, hogy minden információ újdonság volt számomra, de sok esetben tudott újat mondani és nagyon jó így egyben, összeszedve látni a klasszikus elegancia alapjait. Mivel lelkes olvasója voltam eddig is, néhány fejezetet ismerősként üdvözöltem a blogról, de ez semmit nem vett el az élvezetéből, ugyanolyan lelkesedéssel olvastam a zsebkendőről és farmerről, vagy éppen a két P-ről, mintha először hallanám. Helga élvezetesen és néhol kicsit csipkelődő stílusban ír, imádtam a kis kitekintőket és a személyes vélemények belefűzését, főleg a műszál és a bunda témában. 
Az utóbbi 1-2 évben megfigyeltem magamon, hogy a mérleg kezd erősen átbillenni a minőség oldalára a mennyiségről (biztosan a korom miatt) és a Ruhatár csak megerősített abban, hogy ez egy jó irány. Ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik az elegancia és az öltözködés témája iránt, de azok is haszonnal forgathatják, akik el vannak veszve a témában vagy a mostanában oly divatos kapszulagardrób kialakítására törekednek. Hála a könyvnek most már teljesen átlátom a saját gardróbomat, annak hiányosságait és erősségeit is felismertem és a könyv hatására talán ritkulnak az impulzusvásárlásaim is. A jó hír pedig az, hogy ha minden igaz, a jövőben várható a folytatás is Életmód címmel. Én már alig várom! 

Ruhatár - A női elegancia alapjai
Szerző: Ónody Helga
Kiadó: Underground kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 314
Ár: 3200 Ft