HOGYAN SZABTAM SZEMÉLYRE A GYŰRŰS TERVEZŐMET?


Néhány héttel ezelőtt már írtam nektek arról, hogy beszereztem életem első gyűrűs tervezőjét, abban a reményben, hogy a segítségével egy kicsit összeszedettebben tudok majd létezni. Mint ahogy akkor is írtam, a gyűrűs megoldás azért tetszett különösen, mert így teljesen a saját ízlésemre és igényeimre formálhatom a tervezőmet, nem egy kész naptárhoz kell igazodom. Tisztában voltam vele, hogy ez egy külön iparág és sok embernek egy komoly hobbi, de arról fogalmam sem volt, hogy ennyire képes beszippantani a dolog. 
Ebben a posztban megmutatom, hogy én miként laktam be a tervezőmet és hogyan néz ki jelenleg, emellett arról is szó lesz, hogy honnan szereztem be a belső oldalakat és a kellékeket a dekoráláshoz, és a kezdeti tapasztalataimról is mesélek. 


Mivel teljesen kezdő vagyok a témában, első körben szerettem volna minél költséghatékonyabban megoldani a dolgot, így a lehető legkevesebb dolgot vettem meg hozzá és igyekeztem inkább saját magamnak megcsinálni a dolgokat, bár hozzá kell tennem, hogy csodaszép belsőket, elválasztókat és egyéb dekorációs eszközöket lehet kapni készen is. 
Kezdetben az volt a koncepcióm, hogy sima fotópapírra nyomtatom ki a Pinterestről összeválogatott képeket, amelyeket majd jól formára vágok és ezek lesznek az elválasztóim. Nos, az ötlet ott bukott el, hogy rájöttem, laminálás nélkül ennek semmi értelme nem lenne, egyrészt a tartósság, másrészt a funkcionalitás miatt. Második körben rájöttem, hogy ha csak fotópapírra nyomtatok, akkor az egy oldalas lesz, és fordítás után a hátulján csak a csupasz fehérség fogad, ami alapvetően nem lenne baj mert azt is lehet dekorálni, esetleg arra az oldalra is nyomtatni, de számomra ez nem volt opció. Így hát nem volt mit tenni, fel kellett fedeznem a hazai scrapbook papír kínálatot. Végül kettő bolttól sikerült csodaszép papírokat rendelnem. 

Fotópapíros, saját nyomtatás


Az egyik a Scrapfellow volt, ahol milliónyi papírt és papírkészletet lehet venni rendkívül baráti áron, ráadásul vannak saját tervezésű papírjaik is, így garantáltan egyedi dolgot birtokolhatunk. Külön szimpatikus volt, hogy miután este szerettem volna vásárolni, de a rendszer valamiért nem akarta elfogadni a paypalos fizetést, reggelre mikor felébredtem, már egy e-mailben elküldött, jól működő paypal link fogadott egy kedves üzenettel. 


A másik bolt a scrapbolt.hu volt, ahol álmaim arannyal nyomtatott papírjait találtam meg. Nagyon tetszenek az ilyen papírok, de csak külföldi blogokon és videókban láttam, emiatt kicsit el voltam keseredve. Szerencsére felfedeztem, hogy a scapboltban van, bár teljesen véletlenül akadtam rájuk, mert a webshop felülete számomra - aki nem jártas még az ilyen dolgokban - egy kicsit logikátlan, de a lényeg, hogy rátaláltam a papírokra. Csodaszépek!


Matricákat, dekortapaszokat, tollakat az ebayről rendeltem, mert ott elég nagy a választék és viszonylag olcsón tudtam beszerezni ezeket a dolgokat. Egyetlen hátránya, hogy sokára ér ide, de akinek nem sürgős, annak érdemes ott is körülnézni. Nem tudom, hogy a kikki-K-nél mekkora tollra kalibrálták a gumit, de minden normál méretű darab kicsúszik belőle, így sajnos ezekből a szép színes darabokból sem tudok a tervezőmben tartani egyet sem. Matricákat gyártottam magamnak is, ehhez nem kellett más, mint egy pár etikett papír és egy nyomtató. Találtam előre elkészített matricákat is, és én magam is vadásztam össze szintén Pinterestről képeket, amiket aztán megfelelő méretre kicsinyítettem és kinyomtattam. Imádom a divatillusztrációkat, így nem volt kérdés, hogy helyet kapnak a naptáramban is. 

A scapbook papírokat méretre vágtam majd lamináltam, így elég strapabíró elválasztókat kaptam. Szerettem volna még amolyan kis motivációs, díszítő kártyákat is beletenni, így azokat szintén magamnak nyomtattam, majd ezeket is lamináltam.


A tervezőt első körben öt részre osztottam, igaz, ez még elég képlékeny, hiszen csak most próbálom kiismerni és kitapasztalni, hogy mire van szükségem. Az első szekció egy naptár rész, benne egy összesített éves naptárral, havi tervezővel, heti tervezővel, Utóbbiból két havi adagot fogok csak egyszerre beletenni, ennél többre nincs szükségem.
Ezek után jön a teendők rész, ide a fontosabb dolgokat szántam, mint listák, bevásárlás, rutin, to do és hasonlók. A jegyzetek részben van minden, ami csak eszembe juthat. Ide írom a kívánságlistákat, az olvasnivalókat, az online és offline vásárlásokat, a bevétel-kiadásokat, a megnézendő filmeket, van egy "mit hova tettem?" részleg és a jelszavaknak is nyomtattam lapokat, bár ezeket inkább csak otthoni tervezőbe ajánlom beletenni.
A blognak szánt fejezetben jó sok jegyzetlap és blogoláshoz kapcsolódó oldal kapott helyet. Itt vezetem az ötleteket, a tervezett posztok részleteit tudom pontokba szedni, írom a statisztikát és ötletelek. Kifejezetten ide többféle lapot is nyomtattam, majd kiderül, hogy melyik válik be jobban.
Végül helyet kapott egy fitness részleg, ide egy fitness napló, motivációs képek  és napi tervező került.


A dekorációt igyekeztem teljesen az ízlésemre szabni, de azt hozzá kell tennem, hogy egyelőre még nagyon kezdő vagyok ebben, nyilván egy idő után lesz ez sokkal jobb is. A célom csupán annyi ezzel a poszttal, hogy segítsek és ötleteket adjak azoknak, akik hozzám hasonlóan most kezdtek el gyűrűs tervezőt használni. 
A belső lapokat netről vadásztam össze, szerencsére rengeteg ingyenesen letölthető verzió létezik, így nekem nem kellett szenvednem a szerkesztéssel. Van egy magyar nyelvű Facebook csoport, a FlyFilo, ott is sok ilyen letölthető anyag van, emellett rengeteg tippet és trükköt is kaphatunk tapasztaltabb filofaxosoktól.
Ennyi idő után azt mondom, hogy aki teheti és nem kell naponta cipelnie, vagy nem zavarja, ha nagy helyet foglal a tervezője, az inkább vegyen egyel nagyobb méretet (A5), mert megkíméli magát egy csomó bosszúságtól, vagdosástól és papírpazarlástól. Emellett írni is kényelmesebb egy nagyobb felületre. Nekem ez nem probléma, mert apró betűkkel írok, de biztos vagyok benne, hogy sok embernek ez gondot jelent. Kicsit sajnálom, hogy nem a vadgosás és nyomtatás után olvastam el Timi posztját, mert akkor tuti, hogy most mindenem A6-os méretben lenne. A következő váltásnál már én is így fogom csinálni. 
Amit mindenképpen ajánlok, az egy jó lyukasztó beszerzése, mert nagyon megkönnyíti az életet. Nekem egy mini egy lyukas lyukasztóm volt, de azt rekordidő alatt tönkretettem, utána beszereztem egy hagyományos két lyukasat, ami viszont naptárlapokhoz egyszerűen nem funkcionál. Ha tehetitek, akkor válasszatok vagy kalauzlyukasztót, vagy speciálisan naptárhoz való darabot. Én egy Rapesco Diary 66-ot vettem, amivel egy álom dolgozni, ráadásul állítható, így jó az S és az M méretű tervezőlapokhoz is, emellett valami trükkel A5-höz is lehet vele lyukasztani lapokat.
Legalább az elválasztókat érdemes laminálni, ehhez vagy elviszitek őket egy ilyen dolgokkal foglalkozó üzletbe, vagy pedig beszereztek egy otthoni laminálógépet. Szuper akciók szoktak lenni az Aldiban, a Tescoban vagy a Lidl-ben, 5-7 ezer forintért már vehettek egy ilyet otthonra. Hosszabb távon jobban megéri, főleg hogy a megvétele után MINDENT laminálni akartok majd.
Aki igazán profin műveli a dolgokat, az be szokott szerezni papírvágógépet is, nekem nincs ilyenem, bőven megteszi az olló és a szike, bár biztosan sokkal egyszerűbb lenne az élet egy ilyennel.
Magáról a tervező használatról pedig azt tudom elmondani, hogy bolond voltam, hogy eddig nem használtam ilyet és csak vártam, hogy magától rend teremjen a fejemben. Remek érzés, hogy minden egy helyen van leírva és nem kell milliónyi cetli, dokumentum, füzet, naptár és papír között kotorásznom, hanem csak felütöm a megfelelő helyen a kis tervezőmet, aminek hála rend és boldogság van. 

Beszerzőhelyek
Kellékek
Papírvágógép                                 

Papírok és betétlapok

Dekoráció