4 TERMÉSZETES TUTI TIPP, AMINEK SEGÍTSÉGÉVEL ENYHÍTHETED A GÖRCSÖKET

Nem sok blogon esik erről szó, de attól még azok a bizonyos nehéz napok mindannyiunk életében jelen vannak, és sajnos sokszor meg is keserítik azt. Tudjuk persze, hogy ez a természet csodálatos ajándéka, egy ünnep, egy rítus, amikor igazán megélhetjük a nőiességünket és a többi...
Ez mind szép és jó, de akik  ilyeneket jelentenek ki, azok nyilvánvalóan nem fetrengtek még a padlón/ágyban/wc-n magzatpózba kuporodva és nem is ájultak el a fájdalomtól, és főleg nem hányták el magukat. Az mindenesetre biztos, hogy ezekben a szituációkban nem kifejezetten az jár az  ember lányának az eszében, hogy mennyire szerencsés, hogy átélheti ezt.
Az erős menstruációs görcsök hátterében egyébként komoly betegségek is állhatnak, úgyhogy első körben mindig ezeket kell kizárni egy alapos nőgyógyászati vizsgálattal!
Azonban mi van akkor, ha orvosilag semmi bajunk ("Majd szülés után elmúlik"- Köszi!) mégis időről-időre kapunk egy adag elviselhetetlen fájdalmat is a havi áldás mellé?
A válasz természetesen a gyógyszer, és tényleg remek fájdalomcsillapítók kaphatóak, de mit lehet tenni, ha nem akarunk azonnal gyógyszerhez nyúlni, vagy éppen akkora fájdalmaink vannak, hogy még a tabletták sem csillapítják? Ilyenkor kerülnek képbe az alábbi kis praktikák, amiket én magam is előszeretettel vetek be, és az esetek többségében nagyon is sokat segítenek a fájdalom átvészelésében.

1. MELEGÍTS!
Tudom, hogy lerágott csont, de nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát. A meleg segíti az izmok ellazulását, ezáltal a görcsöket is bizonyítottan enyhíti. Ha teheted, szerezz be egy melegvizes palackot, amit aztán a hasadhoz téve tudsz használni, de jó szolgálatot tehet egy ágymelegítő is. Alternatív megoldásként a pár éve nagyon népszerű Teleshopos szauna öv is megteszi, csak vigyázz, hogy meg ne égesd vele a bőröd! Ha egyik sincs kéznél, vagy még hatékonyabb akarsz lenni,  akkor irány a kád és egy kellemesen meleg fürdő! Régebben még óva intettek ettől, de mára már bebizonyosodott, hogy a menstruáció alatti kádfürdőzés egyáltalán nem káros, sőt. Pár órára erősebb lesz ugyan a vérzés utána, de a hasfájással csodákat művel. A vízbe tehetsz nyugtató hatású olajokat; a levendula, az oregánó és az ylang-ylang is remek görcsoldó, akár a vízbe téve, akár a levegőben párologtatva. (Az illóolajok allergiás reakciót válthatnak ki, így fürdés előtt mindig végezz bőrpróbát!)

2. MOZOGJ... VAGY NE
Sokan ajánlják a könnyű mozgást a görcsök ellen, de az az igazság, hogy ez nem mindig és mindenkinek esik jól. Csak te tudod kitapasztalni, hogy melyik típusba tartozol, mindenesetre ha úgy gondolod, hogy a laza sport segít, akkor csak hajrá! Állítólag nincs is jobb a görcsökre, de arra mindenképp ügyelj, hogy ne erőltesd meg magad túlságosan, tehát feltétlenül kerüld az erősítő és a kardió edzéseket, ellenben jöhet a jóga, a séta, a nyújtógyakorlatok és a fitball!
Viszont ha a másik véglet vagy, aki jóformán felállni sem képes az első 1-2 napban, akkor ne érezd magad rosszul emiatt, mert szerencsére nem vagyunk egyformák. Én is ebbe a körbe tartozom és semmi sem esik jobban, mint feküdni. A magzatpóz a legjobb, hiszen ebben a testhelyzetben tudnak a méhizmok a legjobban ellazulni! Ha teheted, akkor pihenj sokat, és ne erőltesd meg magad. Remek időszak ez egy kicsit befelé fordulni, elvonulni és csak magunkra figyelni. (Sajnos a menzesz nem válogat és nem esik mindig hétvégére, de a munkában vagy a suliban is próbáljuk kerülni a stresszt és a felesleges megerőltetést).
Ami viszont tanácsos, az a köztes időben történő mozgás, mert állítólag akik rendszeresen sportolnak, azok kevésbé, vagy szinte egyáltalán nem szenvednek a menstruációs görcsöktől!  

3. GYÓGYTEÁK ÉS SOK FOLYADÉK
Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, sőt ilyenkor jobb, ha túl is lépjük a normál adagot. Ha valaki, hát én abszolút nem vagyok gyógytea-mániás, de meglepődve tapasztaltam, hogy a görcsökkel szemben bizony nagyon is jól működnek! Egy egyszerű kamillatea is jelentősen enyhíti a bajt, de ha igazán hatékony megoldást akarsz, akkor mixelj magadnak Mensi Teát! Ehhez semmi másra nem lesz szükséged, mint angyalgyökérre, palástfűre, pásztortáskára és cickafarkra. Pár száz forintba kerül mindegyik csomag, és óriási mennyiségű teakeveréket fogsz kapni. A menstruáció idején nyugodtan igyál belőle 3-4 csészével naponta és ha biztosra akarsz menni, akkor a köztes időben is fogyaszthatsz napi egy pohárral. A fenti gyógynövények amellett, hogy tényleg enyhítik a görcsöket, segítenek szabályozni a ciklust és vérzéscsillapító hatásuk is van.
Sokan esküdnek az ősmagyar módszerre (egy kupica pálinka vagy valami tömény) de ezt nem merem teljesen őszintén ajánlani, mert én csak rosszabbul lettem tőle. Minden szempontból.

4. VITAMINOK
Bizony, ha nem megfelelő a vitamin- és ásványi anyag beviteled, akkor a menstruáció is jóval fájdalmasabb lehet! Szedj a nehéz napokon elegendő mennyiségű C-vitamint (1000 mg), multivitamint és magnéziumot (200 mg), és emeld meg a B1-vitamin bevitelét, amit leginkább élelmiszerekből tudsz fedezni (zab, barna rizs, magvak).


Remélem tudtam egy kis segítséget nyújtani, vagy esetleg némi újdonságot mondani. Tudom, hogy mennyire nehéz hónapról-hónapra átvészelni a görcsöket, de ha igyekszünk a fenti módszerekkel tenni ellenük, akkor jelentősen megkönnyíthetjük magunknak azt a havi néhány napot.