MINDEN, AMIT A YANKEE CANDLE HASZNÁLATÁRÓL TUDNI AKARTÁL

Időről-időre kapok kérdéseket a Yankee Candle viaszokkal kapcsolatban, és bár közel sem vagyok akkora szakértő, mint Katy vagy Anna, azért megpróbálom összeszedni az eddigi tapasztalataimat, és egy helyre összegyűjteni az összes tudnivalót a használatukkal kapcsolatban.


Én közel két éve ismerkedtem meg a tartokkal, és bevallom, hogy rettentően szkeptikusan álltam hozzá a dologhoz. A hátam mögött rengeteg illatgyertyával, füstölővel, illóolajjal és miegymással nem igazán hittem abban, hogy ezek a kis vackok képesek lesznek erős és finom illattal betölteni a szobát, nem hogy a lakást. Sok évvel ezelőtt már volt dolgom egy noname illatviasszal, de abból csak arra emlékszem hogy förtelmesen büdös volt, ezért nagyon féltem a Yankee Candle kipróbálásától. Rólam tudni kell, hogy borzasztóan érzékeny vagyok az illatokra, és ha valami túl karakteres (mint például a füstölők vagy egy erős férfidezodor) attól nagyon hamar megfájdul a fejem. A két év alatt reeeengeteg tartot kipróbáltam és talán 3-4 illat volt, ami nem tetszett, vagy fejgörcsöt okozott. Szerintem ez elég jó arány, ráadásul az illatokat is úgy el tudják találni, hogy néha a nyál is összefut a számban, annyira élethű (mint ma a Rhubarb Crumble égetése közben. Vegyetek Rhubarb Cruble-t, fenomenális!). Van, ami képes az egész lakást beillatosítani, más illat csak egy szobát lát el, szintén így van tartóssággal is: néhányat napokig is lehet érezni, másik másnapra már elillan. Ez mind illattól függ, de olyannal még sosem találkoztam, aminek felháborítóan gyatra lett volna az illatosítási képessége.


A TARTS
A Yankee Candle 8 óra égési időt ígér a tartok esetében, és ez igaz is, sőt, van amikor több. Vizet nem kell és nem is szabad tenni hozzá. Én általában vagy felezem, vagy negyedelem a tartokat, intenzitástól függően. Egy adagnak kétszer is alá szoktam gyújtani (teljesen leégetve a mécsest). Amikor már érzed, hogy enyhül (pl. második égetésnél) akkor eldöntheted, hogy teszel még hozzá egy pici frisset, vagy pedig teljesen leégeted. Én utóbbit szoktam, mert az első verzió számomra kicsit pazarlóan hat, de ez csak az én dilim, tényleg embere válogatja.

 Ha már teljesen "kiégett", azt érezni fogod, ugyanis kegyetlenül büdös olvadt műanyag szaga lesz. Ha jót akarsz, ezt a pontot nem várod meg. Akkor szoktam kicserélni, amikor már fölé hajolva is csak nagyon enyhén érzem az illatot.
Eltávolítani többféle módon lehet:
  • Ha kihűlt a tartó és a viasz, akkor beteheted a fagyasztóba kb. negyed órára. Utána simán ki tudod pattintani.
  • Szintén kihűlés után egy hústűvel lyukakat böködsz bele, egészen addig, amíg annyi levegő kerül alá, hogy elenged a viasz. Én így szoktam csinálni.
  • Már kihűlt viasz alá gyújtasz, de éppen csak addig, hogy kicsit megolvadjon az alja (tehát a tartót még kézzel simán meg tudod fogni). Így könnyedén kicsúszik, a maradékot pedig kitörölheted egy papírtörlővel.
  • Kiöntöd az olvadt viaszt, miután használtad. Ezt nem javaslom, mert nagyon balesetveszélyes, megégetheti magát az ember a forró tartóval.
  • Alufóliát simítasz a tartóba a viasz alá, és így nem a porcelánba fog olvadni a tart, hanem a fóliába. Csere esetén könnyedén kiveheted fóliával együtt. Ez talán a legegyszerűbb és legtisztább módszer.
A kiszedett, elhasznált viaszt egyszerűen kidobhatod, vagy akár önthetsz gyertyát is belőle, mint ahogy azt egy régebbi posztban mutattam.
A viaszmelegítő kérdése is többször felmerült. Elvileg a Yankee Candle márkát ajánlják, mert állítólag nem mindegy a mécses és a viasztartó távolsága. Én ezt nem tudom sem megerősíteni sem megcáfolni, mivel nem vettem (még) ilyet, hanem teljesen hagyományos, sima boltban kapható melegítőket használok (5,7 és 8 cm távolságúak) és szerintem a célnak ezek is teljesen megfelelnek. Ha  ragaszkodsz hozzá, és ezzel érzed teljesnek az élményt, akkor nem beszéllek le a megvételről, de ha van otthon már más melegítőd, akkor felesleges első körben Yankee Candle márkájút venni.Ami viszont iszonyú jó vásár volt és fogok is még venni belőle, az az elektromos viaszmelegítő. Úri huncutságnak tűnhet, de rendkívül praktikus és még dekoratív is. Porcelánból készült és élőben óriási, kisebb sokként ért amikor kicsomagoltam, mert valamiért én a hagyományos viaszmelegítők méretében gondolkodtam. Egy egész (de szerintem még kettő) tart is belefér, a tisztítása egyszerű és csak a tartot tartó kis tálka melegszik fel, maga a test bármikor megfogható, arrébb tehető balesetveszély nélkül. Mivel árammal működik és nem mécsessel, ezért kisgyermekes vagy kisállatos (macskások hello!) háztartásba különösen jól jöhet. Áramot pedig alig fogyaszt. Egyedüli negatívum (az ára mellett) a rövid zsinór, emiatt nagyon meg kell gondolni, hogy hova teszi az ember.


A GYERTYÁK
Gyertyák terén nem vagyok annyira otthon, eddig két mintagyertya, egy kis üveggyertya és egy nagy üveggyertya volt a birtokomban, úgyhogy erről csak nagy vonalakban tudok nyilatkozni. Ha a gyertyák érdekelnek, akkor szívből ajánlom Katy blogját és ezt a videóját, innen minden fontos infót megtudhatsz.
A mintagyertyák engem nem győztek meg, mert mindkettőnek elég halovány illata volt és jó sok viasz maradt a végén, ami pocsékba ment. Nyilván ez benne van a pakliban, de én inkább tartot veszek mintagyertyák helyett. Mivel ezek nem üvegben vannak, hanem csak magukban pucéran, ezért kell egy pohár vagy egy régebbi illatgyertya üvege, amibe beletehetjük. Ha mégis mintagyertyatartó vásárlására adnád a fejed, akkor az outlet szekciót ajánlom, ott mindig található ilyen.

A kis üveggyertya nagyon tetszett, bár ehhez sok köze lehetett annak, hogy a kedvenc illatomat, a Salted Caramel-t sikerült gyertyában megvásárolni. Ez egy nagyon intenzív, erős de mégis kellemesen édes illat, és ez a kis gyertya az egész 60nm-es lakást betöltötte. Zseniális volt, úgyhogy ha végre egyszer kapható lesz újra, akkor ebből venni fogok nagy gyertyát is.  A kis gyertya egyébként szépen egyenletesen égett le és csak egy picike, fél ujjnyi viasz maradt az aljában.

A nagy üveggyertyát csak haladóknak vagy az adott illat nagy rajongóinak ajánlom, mert óriási mennyiség és emiatt hamar megunható is (ha nincs más, amivel váltogatni lehet), ehhez pedig azért elég drága mulatság. Egyébként mint mondtam, nagyon kiadós és viszonylag intenzív is, de ez függ az illattól is. Szépen, egyenletesen ég, de a kanócot mindig vissza kell vágni. Én vettem hozzá Illuma Lid-et is (szintén outlet szekció), ez egy kis korona, ami segít abban, hogy egyenletesen égjen a gyertya, mivel kordában tartja a lángot.
Szuperek egyébként a gyertyák, de én még mindig a tartokat szeretem a legjobban, mert változatosabbak és olcsóbbak is.


AZ ILLATOKRÓL
Én magamban négy részre osztom az illatokat: tavaszi-nyári, őszi-téli, általános és karácsonyi.
Általában ehhez igazítva is rendelek, most a legutóbbi rendeléskor csak őszi-télieket és néhány karácsonyit rendeltem, míg előtte az általános készletet töltöttem fel. Ez utóbbi egyébként olyan illatokat takar, amit időjárástól vagy korszaktól függetlenül is szeretek használni, mint például a Baby Powder, a Wedding Day, vagy a Clean Cotton.
A Yankee Candle minden szezonban kijön néhány új illattal is, most új őszi, a halloween-i és a karácsonyi illatok közül válogathatunk.

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy a karácsonyi illatok a kedvenceim, hiszen az ember ebben az időszakban van a leginkább hangulatban, már ha illatosításról van szó. Szinte az összes régebbit próbáltam már és kivétel nélkül tetszettek, alig várom, hogy az ideieket is megszagolhassam. A karácsonyi favoritok: Christmas Eve, Christmas Memories, Snowflake Cookie.
Azt tapasztaltam, hogy a kevésbé intenzív illatok leginkább a virágos vagy a gyümölcsös tartok között keresendőek. Ezek sem rosszak, csak a többihez képest néha kicsit gyengébbek. Viszont hogy egyből cáfoljam is magam, elmondom, hogy ezek közül kerültek ki a tavaszi- nyári kedvenceim is, mint a  Champaca Blossom, a Cassis, a Garden Sweet Pea és a Pink Sands.

Az őszi-téliek közül pedig szinte az összes tetszik, de ami a szívemnek igazán kedves, az a Fireside Treats, az Angel's Wings, a Honey Glow, a Berry Trifle és a Salted Caramel. Főleg a Salted Caramel. Az újabb illatok közül pedig a Rhubarb Crumble egyszerűen csodálatos, kedvem támadt tőle sütit sütni, pedig nem is szeretek sütni.
Néhány illat volt, ami nem nyerte el a tetszésemet, de ennek csak annyi oka volt, hogy túl pasis, túl fejfájós illatok voltak. Ilyen pl. a  Midsummer's Night és a Sparkling Snow.Próbáltam azóta más illatviaszokat is, és vannak tényleg szuperek, ilyenek például a Falusi Fény szójaviaszai és a Bomb Cosmetics Little Hotties nevű kis pasztillái, de olyan élményt, mint a Yankee Candle, más még nem tudott nyújtani.
Remélem tudtam némi segítséget nyújtani ezzel a poszttal, ha más nem, legalább az új Yankee Candle rajongóknak használóknak. Én pedig örülnék, ha megírnátok kommentben, hogy melyek a kedvenc illataitok vagy hogy milyen illatosítókat preferáltok.


Előző YC posztok ITT.
Megvásárolhatók ITT vagy a Budapest, Dohány u. 92. szám alatt.