ÍGY VÁLASZTOK PARFÜMÖT

Sosem volt túl nagy türelmem és legfőképpen orrkapacitásom megtalálni az igazit a parfümök között, és bármennyire is szeretem a parfümériák hangulatát, legkésőbb 10 percen belül mindig rámtör a fejfájás az ott keringő illatorgiától. A papírcsíkokon nem adják ki az igazi arcukat a parfümök, bőrre fújni pedig 2-3 illatnál többet egyszerre nem lehet és nem is érdemes, arról nem is beszélve, hogy egy óra múltán sosem emlékeztem rá, hogy pl. a bal csuklómon most melyik is van? Persze vissza lehet menni napokon keresztül próbálgatni, de ez nem a legkényelmesebb.  Sokáig gondban is voltam emiatt, hiszen próbálgatás nélkül nem szeretek parfümöt venni (bár voltak már így is jó választásaim), viszont elhamarkodottan sem akarok több (tíz)ezer forintot kiadni valamire, hogy aztán csak hosszabb használat után döbbenjek rá, hogy mégsem működünk jól együtt.

Aztán rájöttem, hogy az addig tök feleslegesnek gondolt illatminták lesznek az én legjobb barátaim, hiszen az 1-2 ml mennyiség, amit ezek a kis fiolák tartalmaznak, pontosan elegendő arra, hogy pár napon keresztül használjam őket és ennyi idő már tényleg elég szokott lenni az átgondolt döntéshez. Most már az a taktikám, hogy parfümvásárlás előtt beszerzem a kinézett illat(ok) icipici verzióját, amit aztán igyekszem alaposan tesztelni. Régebben a parfümériákban is lehetett kérni ilyen mintákat, nem tudom, hogy ez most is így van-e, mert egy ideje én már jobban szeretem a Notino-n beszerezni ezeket, mert szinte minden márka minden illatából van nekik készleten.

PARFÜMVÁLASZTÁSI GYORTALPALÓ

Találd meg a hozzád közel álló illatcsaládot! Nem vagyunk egyformák, éppen ezért nem is tetszhet mindenkinek ugyanaz az illatkategória, sőt, ahogy idősödünk, úgy változik az ízlésünk is. Majdnem mindenkinek van egy kedvenc parfüme, ami első pillanattól elrabolja a szívét, ebből érdemes kiindulni és Fragranticán keresgélni ahhoz hasonló illatokat. Kicsi segítséget jelenthet az üveg színe, de ebben ne bízzatok 100%-ig, mert vannak becsapós darabok, találkoztam én már bájos lányos csomagolású nehézbombázóval.

Döntsd el, hogy milyen célból vásárolsz! Nappali komfortillatot keresel a munkába, ami nem fojtja meg a melletted ülő kollégáidat, vagy pedig az esti programokra szeretnél egy elegánsabb illatfelhőbe burkolózni? Buja éjszakákra készülsz a régi/új fiúddal, vagy csak a magad örömére szeretnél lefekvéskor kellemes illatot árasztani? Vagy csak egyszerűen egy signature illatot keresel, amit télen-nyáron, reggel-este hordhatsz anélkül, hogy megunnád? Sok eldöntendő kérdés, sok megfontolandó válasz. A legtöbb parfüm sajnos nem ugyanazt az arcát mutatja melegebb időben, mint hidegben, így ha állandó illatot keresel, ezt is bele kell kalkulálnod, de szerencsére a Fragranticán ahhez is kapsz segítséget, hogy megtudd, a kinézett illat melyik évszakban a legkihasználhatóbb.

Ne papírra! Sokan elkövetik a hibát, hogy csak a papír tesztcsíkra fújják ki a parfümöt, pedig az illat igazi arcát csakis a bőröd fogja megmutatni. Olyan ez, mint az első randi egy ígéretes pasival. Ha a kémia nem működik köztetek, akkor veszett fejsze nyele az egész próbálkozás. Fújd a bőrödre, és egyszerre maximum 3 illatot próbálj, mert ennyit bír egy átlagos orr megkülönböztetni, nem mellesleg  pedig bezavarhatnak egymásnak a tesztalanyok.

Adj időt az illatnak! Nem, sajnos nem elég a parfümériában töltött 10-20 perc arra, hogy eldőljön, mennyire illetek össze. Miután ráfújtad a bőrödre (legetőleg pulzuspontra), ideje visszatenni az üvegcsét a polra és távozni a helyszínről. Ahhoz, hogy az összes illatjegy ki tudjon bontakozni, akár  egy fél nap is szükséges. Persze egy lineáris szerkezetű illatnál erre nincs szükség, de egy igazán művészi alkotásnál, ahol a fej- a szív- és az alapillat is megadja a módját az előbukkanásnak, nos ott kell az idő, mert érhetnek meglepetések.  Én a legjobban a hidegebb időben szeretek parfümöt venni, hiszen ilyenkor egyaránt meg tudjuk illatolni melegebb és hűvösebb körülmények között is. Azt mondják, hogy az az igazán tartós parfüm, amit ha víz ér, még intenzívebb illata lesz. Nem tudom ez mennyire igaz, mindenesetre nálam a fürdés és az alvás a végső tartóssági-teszt: ha még másnap reggel is érzem magamon az illatot, akkor az valóban rászolgált a tartós jelzőre. A bőröd kémiája sok mindent befolyásol, éppen ezért nem lesz ugyanolyan senkin ugyanaz a parfüm. Adj időt, hogy megmutassa,  hogy rajtad mire képes.