TAVASZI BOOK HAUL


Jó ideje nem vettem már könyveket, ennek az a legfőbb oka, hogy a tavalyi évben kissé elszaladt velem a ló és több könyvet vettem, mint amennyit elolvastam. Ami nem feltétlenül baj, hiszen az olvasás megvár, csak nem szeretek felhalmozni, emellett a helyem is véges. Pontosabban csak véges volt. Évek óta gondolkodom, hogy kellene egy nagy szelektálást csinálni a könyvespolcon, de valahogy nem vitt rá a lélek, annak ellenére sem, hogy tudtam, a nagy részét soha nem fogom (újra) elolvasni. Végül most tavasszal átkattant valami a fejemben, és rengeteg dologtól szabadultam meg, szó szerint lomtalanítottam a lakást, aminek végül a könyvek is áldozatul estek. Szigorú voltam, és csak azok maradtak, amikhez érzelem fűz vagy amiket még nem olvastam el, de mindenképpen szeretnék. Az a célom, hogy a könyvespolcomon csak (számomra) érdekes és értékes olvasmányok legyenek, hogy az a polc valóban engem tükrözzön, hogy olyan könyvekkel töltsem fel, amelyek már régóta a szívem vágyai. Hat doboznyi felesleges könyv gyűlt így össze, emellett lett több, mint egy tucat eladásra vagy cserére váró is. (Előtte-utána kép ITT megtekinthető). Azt is megfogadtam, hogy ezentúl, ha valamelyik vásárlásom nem váltja be a reményeket, akkor rövid úton megszabadulok tőle és nem rakosgatom évekig ide-oda. 

Na de nem rizsázok feleslegesen, hanem térjünk is a poszt tárgyára, vagyis hogy milyen könyveket vettem mostanában! Ez a mostanában főleg áprilist jelent, meg egy kicsi márciust. Azt hiszem, hogy bőven el leszek foglalva ezekkel egy darabig, még három könyv van, amit feltétlenül meg szeretnék venni, aztán egy időre megint elülök a fenekemen szerintem.Az első, amit beszereztem, az J.K. Rowling felnőtteknek szóló regénye, az Átmeneti üresedés. Olvastam már pár évvel ezelőtt, de akkor csak elektronikus formában, és nagyon tetszett. Az eleje nyögvenyelősen indult, végül teljesen odavoltam tőle, és megfogadtam, hogy egyszer megveszem fizikai könyv formájában is. Sajnos mindig akadt valami fontosabb vétel, de nem is olyan régen szemtelenül olcsón tette fel valaki eladásra a Molyon, én meg azonnal lecsaptam rá, mert mikor ha nem most? Úgyis szeretném újraolvasni, így legalább már nincs kifogás :) Nagyon angol, nagyon kisvárosi, nagyon realista és nagyon nyers.

Fülszöveg: Az alig negyven-egynéhány évesen megboldogult Barry Fairbrother halála szó szerint felforgatja Pagford városkát. Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött háború tombol: gazdagok háborúja a szegényekkel, kamaszoké a szülőkkel, feleségeké a férjekkel, tanároké a tanítványokkal…  Mert Pagford nem az, aminek látszik, és Barry megüresedett önkormányzati helye a valaha megélt legnagyobb háborút robbantja ki a helységben. Ki fog győzni a szenvedélyektől, köpönyegforgatástól, döbbenetes leleplezésektől viharos választáson?


Herman Koch – Nyaraló úszómedencével 

Herman Koch egy holland író, és egyrészt szeretek mindent, ami holland, másrészt az előző magyarul megjelent regénye, A vacsora iszonyúan tetszett. Ha jól emlékszem, tavaly a könyvfesztiválra jelent meg a képen szereplő Nyaraló úszómedencével, de csak most jutottam el odáig, hogy meg is vegyem, mert bevallom, valahogy elfeledkeztem róla. Pár hete került az utamba a beleolvasója, és annyira magával sodort az a pár oldal, hogy azonnal tettem is a virtuális kosárba a könyvet. Társadalomkritika, dráma, izgalom és egy végtelenül utálatos (ámbár szókimondó) elbeszélő.

Fülszöveg: Amikor egy félresikerült orvosi beavatkozás következtében meghal Ralph Meier, a híres színész, háziorvosának, dr. Marc Schlossernek színt kell vallania. Hiszen a szakmai becsülete forog kockán. Nem mintha lesújtaná Ralph halála, ám a filmcsillagok menő háziorvosaként nem rejtegetheti az igazságot. Minden az előző nyáron kezdődött, amikor Marc a feleségével és két kamasz lányával meglátogatta Meieréket egy tengerparti nyaralóban. Kellemesen berendezkedtek, élvezték Meierék és filmes barátaik ingerlő társaságát, de egy szörnyű tragédia váratlanul közbeszólt, és megmutatta, hogy senkiben sem lehet megbízni. Ahogy a nyaralás lassan rémálomba fordul, Ralph későbbi halálának körülményei is értelmet nyernek, és feltárul a nyári tragédia mögött rejlő, zavarba ejtő valóság.Jessie Burton már tavaly megvett magának a 17. századi Amszerdamban játszódó (mondtam, hogy minden, ami holland, az jöhet) A babaház úrnője című könyvével, szóval nagyon fentem a fogam egy újabb regényre tőle. Szerencsére nem rendeltem meg Bookdepositoryról az angol kiadást, mert a könyvfesztiválra megérkezett a Múzsa magyarul is, és uramisten, annyira szép és minőségi ez a könyv, hogy sírva tudnék fakadni a gyönyörtől, ha ránézek. Ha csak fele annyira is tetszeni fog a történet, mint az első könyve, akkor nagyon boldog leszek.

Fülszöveg: London, 1967. A trinidadi Odelle állást kap az előkelő Skelton galériában. Egy nap felbukkan a varázslatos tehetségű spanyol festő, Isaac Robles egy addig ismeretlen korai műve, amit a galéria kiállításon akar bemutatni. Odelle-nek feltűnik, milyen különös hatást gyakorol a kép főnökére és pártfogójára, Marjorie Quickre, és a lányban gyanú ébred: miféle titkok rejlenek a festmény múltjában? Spanyolország, 1930-as évek. Robles, a festő és a húga megismerkedik egy Londonból érkezett műkereskedővel és vonzó lányával, Olive-val. A kereskedőt elbűvöli Robles első képe, ám mielőtt felkarolhatná az ifjú tehetséget, kirobban a spanyol polgárháború… Mi köti össze ezt a két eseményt, amelyet több mint harminc év választ el? Jessie Burton regényében egy festmény sorsán keresztül ismét magával ragadó, érzelmekben gazdag történet tárul fel múlt és jelen kapcsolatáról, a szerelembe beleavatkozó politikáról és a tehetség valódi természetéről.


Az Antilányregény nem annyira könnyű olvasmány, mint amilyennek a borítója és a címe sejteti. Igazából nem volt szándékomban megvenni, de mivel csere útján jutottam hozzá szintén a Molyon, úgy voltam vele, hogy hát jöjjön, max. túladok rajta én is. Még nem mertem belekezdeni, egy vidámabb időszakomra tartogatom, mert félek, hogy lehozna az életről. Egyébként nagyon megosztó könyv, aminek az okát talán abban látom, hogy a mondanivalója kevésbé "jön át" olyanoknak, akik nem küzdenek/küzdöttek a súlyukkal, testképzavarral, vagy éppen étkezési zavarokkal. Vagy legalábbis így gondolom. Majd ha elolvasom, akkor kiderül, hogy igazam van-e. 

Fülszöveg: A ​könyv története titkos ajándékot rejt. Adunk neked vele egy barátnőt. Kicsit zűrös a csaj, az igaz, de nagyon szerethető, mert tényleg mindig őszinte, mert elképesztő sztorikba keveredik folyton, és mert olyan viccesen tud ruhát próbálni, ahogy senki más. Ő Lizzie, a kövér lány. Aki különben nem is kövér, csak azt hiszi magáról. Ez a dilije. Hogy dagadt. Meg hogy biztos nem kellene egyik fiúnak sem. Ne tudd meg, milyen pasikra hajt, még egy rockzenésszel is összejött. Abból jó nagy gáz lett, majd elmeséli. Lizzie olyan, mint te – boldog akar lenni. Talán kicsit megelőzött téged: ő már végigcsinálta. Légy vele türelmes, kérlek! Ő azért bukdácsol ennyit, hogy neked már ne kelljen. Elköveti helyetted a hibáidat. Nevessetek, sírjatok együtt!Paula Hawkins írta az elrettentő méretű hype áldozatává vált A lány a vonaton című könyvet, amit bevallom, én nem olvastam, mert valamiért nem fogott meg a sztori. A víz mélyén című könyve ellenben még annyira friss, hogy szinte ropog, és ennél azonnal éreztem a csilingelést fejemben a fülszöveg olvasása után, szóval előrendeltem.  Sok mindent nem tudok róla elmondani azon kívül, hogy csodaszép a borítója és hogy a külföldi olvasók eddigi visszajelzése alapján kidolgozottabb könyv, mint a debütáló kötete. Tekintve a világsikert, A lány a vonaton sem lehetett annyira borzasztóan rossz, szóval én bizakodom, hogy ez is egy izgis sztori lesz. 

Fülszöveg: A ​várost átszelő folyóból holtan húznak ki egy fiatal nőt. Néhány hónappal korábban egy sérülékeny tinédzser lány végezte ugyanott, ugyanígy. Előttük évszázadokon át asszonyok és lányok hosszú sora lelte halálát a sötét vízben, így a két friss tragédia régen eltemetett titkokat bolygat meg – és hoz felszínre. Az utolsó áldozat árván maradt, tizenöt éves lányának szembe kell néznie azzal, hogy félelmetes nagynénje lett a gondviselője, aki most kényszeredetten tér vissza oda, ahonnan annak idején elmenekült, és ahová szíve szerint soha nem tette volna be újra a lábát. A folyóparti ház eresztékei éjjelente hangosabban nyikorognak, a fal tövében susogó víz kísérteties neszekkel tölti meg az egyébként zavartalan csendet.Nagyon rápörögtem mostanában a pszichothrillekre, a legutóbbi ilyen olvasmányom a Zárt ajtók mögött volt. Izgalmas volt ugyan és olvastatta magát, azonban mégis kevésnek éreztem és kicsit elnagyoltnak, úgyhogy vágytam valami igazán odaba...khmm, ütősre. Szeretem, ha egy ilyen történet a bőröm alá kúszik, ha nem ereszt és közben el is gondolkodtat. A lélek legsötétje pontosan ilyen. Elizabeth Haynes rendőrségi elemzőként dolgozik/dolgozott egyébként, így duplán félelmetes a könyv, hiszen sok személyes tapasztalatot is beleszőtt a történetbe. Nem tudom érdekel-e valakit rajtam kívül (kifejezetten utánakérdeztem olvasás előtt), de szerencsére állat nem szerepel és nem is hal meg a könyvben. Az utolsó példányt sikerült online megvennem, de a megmaradt Alexandra boltokban talán még fellelhető valahol. Ha látjátok, ne hagyjátok ott! 

Fülszöveg: Catherine ​élvezi a londoni szinglik gondtalan életét, mígnem az egyik éjszakai szórakozóhelyen megismerkedik Lee-vel. A férfi jó vágású, karizmatikus és titokzatos – elvarázsolja Catrherine-t és a lány barátnőit is. Amikor azonban kiderül, hogy Lee valójában kiszámíthatatlan, manipulatív és erőszakos, már késő: Catherine egyedül marad a kétségbeejtő helyzetben, és senki sem hisz neki. Miközben fokozatosan tárul fel előtte Lee sötét oldala, egyre jobban belegabalyodik a lelki terror és a szexuális kiszolgáltatottság sűrű hálójába. Vajon van-e kiút, el lehet-e menekülni a férfi elől, aki mindenre képes, csak hogy birtokolja vágyainak tárgyát…


A Könyvmolyképző is meglátta a potenciált a pszichothrillerekben, és útjára indította a sokadik pöttyös kiadást (gyorsan meggugliztam: Kristály pöttyös könyvek). A nyitókötet elég erősre sikerült,  a Csak egy árnyék a terjedelmes mérete ellenére nagyon olvastatja magát és hasonlóan a fenti könyvhöz, ez is eléggé be tudja paráztatni az olvasót. Sajnos a téma eléggé érint, még ha csak közvetve is, hiszen anyukámnak évek óta van egy kéretlen "rajongója", és megmondom őszintén, ennek az olvasása közben kicsit jobban aggódom emiatt, mint eddig. Ha egy fordulatos és észveszejtő pszichothrillerre vágytok, akkor ezt és A lélek legsötétjét nagyon ajánlom! 

Fülszöveg: Normális életet élsz, sőt, inkább irigylésre méltót. Sikerült elismerést kivívnod, megtalálnod a helyed a világban. És akkor egy napon… Egy napon hátrafordulsz, s meglátsz magad mögött egy árnyékot. Attól a naptól fogva üldöz. Szakadatlanul. Csak egy árnyék. Nincs arca, nincs neve. Nincs megfogható indítéka. Követ az utcán, lekapcsolja mögötted a villanyt, felbontja a postád. Megfigyel még a legintimebb pillanataidban is. A rendőröknek hiába szólsz: pszichiáterhez küldenek. A barátaid furcsa szemmel néznek rád, majd eltávolodnak tőled. Senki nem ért meg. Senki nem tud, senki nem akar segíteni neked. Egyedül vagy. Nem: a félelem folyton veled van. Ahogy az árnyék is. Ott van a hátad mögött, az életedben. Vagy csak a fejedben…? Mire megérted, már túl késő. 


Karen Rose anyukám miatt került hozzám, ő nagyon szereti az ilyesfajta krimiket, én meg nem ellenkezem, mert igazából amit eddig olvastam az írónőtől, az nagyon tetszett. A féltéglát idéző méret megint csak becsapós, ugyanis hihetetlenül gyorsan pörögnek az oldalak, a történet pedig nem szenved hiányt brutalitásból, észveszejtő csavarokból és természetesen szerelemből, hiszen mégiscsak egy Karen Rose-ról van szó, aki a (romantikus) krimi mestere. Ez a könyv egy sorozat tizenvalahányadik része egyébként, de ez ne érdekeljen senkit, mert nagy részük meg sem jelent még itthon, és egyébként is olvasható teljesen önálló történetként is. 

Fülszöveg: A pszichológus Faith Corcoran kétségbeesetten próbál elszökni zaklatója elől, aki rémálommá változtatta az életét az elmúlt egy évben. Elég kétségbeesetten ahhoz, hogy arra a helyre meneküljön, ami még a zaklatójánál is régebb óta kísérti. Egyszerre áldás és átok, hogy a közelmúltban megörökölte nagymamája házát Cincinnatiben: az épület menedékké válik, ahol Faith újrakezdheti az életét. Vajon szembe tud nézni az életét a mai napig befolyásoló sötét emlékekkel? Csakhogy Faithnek fogalma sincsen róla, milyen közel került a félelmeihez. Két egyetemista lány is eltűnt a környéken, és az FBI különleges ügynökét, Deacon Novakot is bevonják az ügybe. A nyomozás váratlanul Faithhez vezeti őt, és beleszeret a gyönyörű, bátor nőbe. Ketten együtt hamarosan rádöbbennek, hogy az ügy bonyolultabb, mint hitték. Kapcsolódik mindahhoz, ami évtizedekkel ezelőtt Faithszel történt, megkérdőjelez mindent, amiben a pszichológusnő hisz, és hátborzongató új jelentést kölcsönöz a hús-vér szónak.


Ti mit olvastatok vagy terveztek olvasni mostanában? Ha szeretnétek, hogy valamelyik könyvről írjak részletesebben is, akkor jelezzétek kommentben és amint lehet, eleget teszek a kérésnek :)